På den här servicesidan hittar du anvisningar om hur du ska gå till väga när en skada eller sjukdom som inträffat under civiltjänsten är till besvär efter att tjänstgöringen har upphört.
Ansök om ersättning genom att fylla i en anmälan om tjänsteolycka eller tjänstesjukdom i e-tjänst:
-
Servicebeskrivning
När du utför civiltjänst och insjuknar eller skadas ser tjänstgöringsstället till att du får vård.
Om en skada eller sjukdom som uppkommit under tjänstgöringen besvärar dig efter att tjänstgöringen avslutats, står Statskontoret för vårdkostnaderna och ersättningarna.
Med tjänstgöringsrelaterat olycksfall avses ett olycksfall som inträffar under beväringstjänsten. Ett olycksfall är alltid en plötslig och oväntad händelse som beror på en yttre faktor. Om du till exempel snubblar under en skytteövning, vapnets kolv träffar framtanden och den spricker är det fråga om ett tjänstgöringsrelaterat olycksfall.
Med tjänstgöringsrelaterad sjukdom avses en sjukdom som orsakas eller förvärras på grund av tjänstgöringsförhållandena. Till exempel en marschfraktur kan vara en tjänstgöringsrelaterad sjukdom.
Under civiltjänsten är du försäkrad även på fritiden. Försäkringsskyddet gäller också om du råkar ut för en olycka på fritiden eller när du är ledig.
-
Till vem betalas ersättning
Du kan få ersättning om olycksfallet har inträffat
- under beväringstjänsten (läs mer på sidan Ersättningstjänster för beväringar)
- under frivillig militärtjänst för kvinnor
- under civiltjänst
- under repetitionsövningar
- som kadett
- under utbildning som leder till en tjänst vid gränsbevakningsväsendet (under de första 6 månaderna)
- på kurser som ordnas gemensamt av Försvarsutbildningsföreningen (MPK) och Försvarsmakten
- under träning av reservvägrare.
-
Gör så här
När du är i tjänst och insjuknar eller råkar ut för en olycka ska du kontakta din egen civiltjänstgöringsplats
Under tjänstgöringen står din civiltjänstgöringsplats för vård-, sjukvårds- och läkemedelskostnader.
Om en skada eller sjukdom som uppkommit under civiltjänsten besvärar dig efter att tjänstgöringen avslutats, står Statskontoret för vårdkostnaderna och ersättningarna.
- Gå till läkare om en sjukdom eller skada besvärar dig när beväringstjänsten har upphört eller avbrutits. Besök din egen hälsovårdscentral eller en privat läkarstation. Statskontoret står för vårdkostnaderna och andra lagenliga ersättningar.
- Be läkaren skriva ut ett sjukledighetsintyg till dig om du på grund av skadan eller sjukdomen inte kan
- arbeta,
- studera efter tjänstgöringen, eller
- anmäla dig som arbetslös arbetssökande vid arbets- och näringsbyrån.
- Fyll i Statskontorets anmälan om olycksfall i militärtjänst
Om du inte själv kan ansöka om ersättning kan du upprätta en fullmakt. Med den kan du ge en annan person rätt att sköta ärenden för din räkning. En sådan pålitlig person kan till exempel vara din pappa, mamma, partner eller en nära vän.
Fullmaktsmallen kan laddas ner här.
Skicka fullmakten via tjänsten Turvaviesti turvaviesti.valtiokonttori.fi eller lämna in den som bilaga till ersättningsansökan.
-
Vad ersätts?
Om en skada eller sjukdom som uppkommit under civiltjänsten besvärar dig efter att tjänstgöringen avslutats, står Statskontoret för vårdkostnaderna och ersättningarna.
Du får ersättning för
- sjukvård,
- dagtraktamente under sjukledighet när du inte kan arbeta eller studera. Ansök alltid om dagtraktamente hos Statskontoret.
- medicinsk rehabilitering och rehabilitering som främjar funktionsförmågan (till exempel fysioterapi)
- ersättning för bestående men när funktionsförmågan är permanent nedsatt
- yrkesinriktad rehabilitering om du på grund av ditt hälsotillstånd inte kan återgå till ditt tidigare arbete eller din studieplats.
-
Yrkesinriktad rehabilitering
Syftet med yrkesinriktad rehabilitering är att hjälpa dig att tillfriskna så snart som möjligt. Om du insjuknar eller skadas så att du inte kan återvända till ditt tidigare arbete eller din studieplats kan du ha möjlighet att få yrkesinriktad rehabilitering.
Statskontoret utreder om du har rätt till yrkesinriktad rehabilitering eller förenklade rehabiliteringsåtgärder.
Yrkesinriktad rehabilitering kan till exempel omfatta
- undersökningar för att utreda rehabiliteringsbehovet
- arbetsprövning
- utbildning för ett lämpligt arbete eller yrke, och grundutbildning för genomförande av sådan utbildning
- hjälpmedel och utrustning för att klara sig i arbetet
Den förenklade yrkesinriktade rehabiliteringen genomförs tillsammans med Verve Kuntoutus. Rehabiliteringen omfattar individuell handledning och rådgivning i anslutning till studier och arbetslivet. Rehabiliteringen anpassas alltid efter dina behov.
-
Ersättningar vid en civiltjänstgörares död
Nedan presenteras de ersättningar som betalas om en person som fullgör civiltjänst avlider under tjänstgöringen. Ersättningar betalas också när dödsfallet inträffar på fritiden under tjänstgöringen. Statskontoret hjälper och handleder i ansökan om ersättning.
Begravningshjälp
Begravningshjälp betalas till den som har bekostat begravningen. År 2024 uppgår begravningshjälpen till 5 760 euro. Dessutom ersätts nödvändiga kostnader för transport av den avlidne från dödsplatsen till bonings- eller hemorten.
Familjepension
Familjepensionen består av efterlevandepension och barnpension. Ersättningen är högst 70 procent av den avlidnes årsarbetsinkomst.
Efterlevandepension betalas till den avlidnes make, maka eller sambo. En sambo är en person som bor i gemensamt hushåll och som man har ett gemensamt barn med eller som man har ingått ett avtal om ömsesidigt underhåll med som bestyrkts av notarius publicus. Efterlevandepension betalas så länge den efterlevande maken lever, om det inte sker förändringar i den efterlevande makens livssituation, till exempel ett nytt äktenskap eller ett barn med en ny make.
Barnpension betalas till barn under 18 år eller till heltidsstuderande under 25 år.
Ekonomiskt stöd – förmån som motsvarar grupplivförsäkring
Rätt till ekonomiskt stöd har den avlidnes make/maka och barn under 22 år. Stödet består av ett grundbelopp, en eventuell barnförhöjning och en olycksfallsförhöjning.
-
Ansökningsblanketter
För att kunna fylla i ansökan måste du identifiera dig via tjänsten Suomi.fi. Suomi.fi-identifikation är den offentliga förvaltningens gemensamma identifieringstjänst. Du kan identifiera dig med nätbankskoder, mobilcertifikat eller certifikatkort.
Om du vill kan du fylla i bara en del av en ansökan och spara den som utkast. Utkast sparas i tjänsten i sex månader.
-
Anmälan av tilläggsuppgifter
Med anmälan om tilläggsuppgifter kan du ansöka om betalningsförbindelse och ersättning för nya kostnader i anslutning till din tidigare ansökan Dessutom kan du lämna in bilagor till ansökan, meddela ändrade betalningsuppgifter, kontaktuppgifter och ersättningar från annat håll. Via anmälan om tilläggsuppgifter kan du också svara på en begäran om tilläggsutredning som skickats till dig.
Genom att skicka tilläggsuppgifter via nedanstående tjänst säkerställer du att din ansökan behandlas snabbt.
Skicka begärda tilläggsuppgifter
OBS! Använd inte anmälan om tilläggsuppgifter för att lämna in ett klagomål. Du kan lämna in ett skriftligt klagomål till addressen Statskontoret PB 14, 00054 STATSKONTORET, eller via e-post muutoksenhaku@valtiokonttori.fi.
-
Fullmaktsformulär
Om du inte själv kan ansöka om ersättning kan du upprätta en fullmakt. Med den kan du ge en annan person rätt att sköta ärenden för din räkning. En sådan pålitlig person kan till exempel vara din pappa, mamma, partner eller en nära vän.
Fullmaktsmallen kan laddas ner här.
Skicka fullmakten via tjänsten Turvaviesti turvaviesti.valtiokonttori.fi eller lämna in den som bilaga till ersättningsansökan.
-
Bilagor
Bifogat till din ansökan krävs en utredning av skadan och den vård du fått. Du kan få patientjournaler i tjänsten Mina Kanta – se anvisningar nedre på denna sida. Om du deltar i krishanteringsuppdrag och Mina Kanta inte är tillgänglig, skanna eller ta ett foto av dina journalhandlingar.
Utöver detta behöver du åtminstone
- dina personuppgifter och ditt kontonummer
- start- och slutdatumet för din tjänstgöring (eller datumet för avbrott)
- intyg över sjukledighet, när du inte på grund av din skada eller sjukdom kunnat arbeta eller studera
- intyg över studieplats, t.ex. studieprestationsutdrag från Studieinfo, ifall dina studier försenats på grund av skada eller sjukdom
kvitton över kostnader som uppstått efter tjänstgöringen. Du behöver inte skicka kvittona till Statskontoret, men förvara dem själv i ett års tid. Vi kan eventuellt be om dem i ett senare skede. Kostnadsersättningar ska ansökas om inom ett år från att kostnaden uppstått.
Andra eventuella bilagor anges i ansökningen.
Så här hämtar du dina hälsouppgifter i tjänsten Mina Kanta-sidor med din telefon eller dator >
Ansökan om läkemedelskostnader >
-
Lagstiftning