-
Muista varmistaa, että sinulla on kaikki hakemuksella vaadittavat liitteet.
Vastaamoon liittyvien korvaushakemusten käsitteleminen Valtiokonttorissa on alkanut 25.9. Huomioithan, että jos haet korvausta sovintosopimuksen tai vahingonkorvaustuomion perusteella, korvauksen saaminen edellyttää, että sovintosopimus on vahvistettu tai vahingonkorvauskanteesta annettu tuomio on lainvoimainen. Haethan korvausta siis vasta sen jälkeen. Korvaushakemuksen lähettäminen aikaisemmin ei nopeuta hakemuksen käsittelyä.
-
Mistä on kyse?
Valtiokonttori myöntää korvauksia rikoksen uhreille rikosvahinkolain perusteella. Korvausta voidaan maksaa rikoksella aiheutetusta henkilövahingosta ja kärsimyksestä, ja se voi poiketa siitä, mitä rikoksen tekijä on tuomittu maksamaan.
Valtiokonttori vastaa ainoastaan valtion varoista rikoksen uhreille myönnettävistä korvauksista. Jos tarvitset apua esimerkiksi rikosprosessiin liittyen, voit olla yhteydessä Rikosuhripäivystykseen, oikeusaputoimistoon tai valitsemaasi oikeudelliseen avustajaan (esimerkiksi asianajotoimisto, lakiasiaintoimisto).
Oikeudenkäyntikuluja voit saada katetuksi oikeusturvavakuutuksesta tai oikeusavusta. Valtiokonttori ei myönnä maksusitoumuksia oikeudenkäyntikuluihin. Jos sinulle myönnetään muita korvauksia rikosvahinkolain nojalla, voidaan myös vahingonkorvausvaatimuksen esittämisestä aiheutuvia oikeudenkäyntikuluja myöntää kohtuullinen määrä. Lisätietoa: Rikosvahinkokorvaukset – Valtiokonttori.
-
Mitä korvataan?
Korvausta voidaan myöntää esimerkiksi:
- kärsimyksestä
- tilapäisestä haitasta
- ansionmenetyksestä
- oikeudenkäyntikuluista
- muista hakijalle rikoksesta aiheutuneista kuluista (esimerkiksi asianosaiskulut).
Kärsimyskorvausta voidaan myöntää kiristyksestä ja kiristyksen yrityksestä. Rikosvahinkolain mukaan tietomurron ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä ei voida myöntää kärsimyskorvausta.
Tilapäisestä psyykkisestä haitasta voidaan myöntää korvausta vain, jos siitä esitetään lääketieteellinen selvitys. Valtiokonttorille on toimitettava rikoksen tapahtuma-aikaa koskeva lääketieteellinen selvitys, esimerkiksi lääkärinlausunto, sairaskertomukset ja terapialähete tai -palaute. Valtiokonttori ei korvaa lääkärinlausunnon hankkimisesta aiheutuneita kuluja, vaan olemassa oleva lääketieteellinen selvitys lokakuulta ja syksyltä 2020 on riittävä. Valtiokonttori korvaa vain rikoksesta aiheutuneen tilapäisen psyykkisen haitan. Haittaa, joka ei ole syy-yhteydessä rikosvahinkoon, ei korvata. Korvauksen määrässä otetaan huomioon henkilövahinkoasian neuvottelukunnan suositukset.
Oman ajan menetys, päiväraha tai esitutkintaan liittyvät ansionmenetykset eivät ole rikosvahinkolain perusteella korvattavia.
Rikosasian oikeudenkäyntiin osallistumisesta aiheutunutta ansionmenetystä ei korvata, koska oikeudenkäynti on ollut syyttäjävetoinen ja siellä ei ole käsitelty vahingonkorvausvaatimuksia. Sovintosopimusten vahvistamiseen tuomioistuimessa liittyvää ansionmenetystä ei myöskään korvata, jos asia on käsitelty kirjallisessa menettelyssä. Jos vahingonkorvauksia on vaadittu kanteella, käsittelypäivältä aiheutuneesta ansionmenetyksestä voidaan korvata kohtuullinen määrä. Toimita tällöin työnantajan selvitys menettämästäsi palkasta ja selvitys, josta ilmenee oikeudenkäynnin kesto.
Sairaanhoitokulut: Hakijalle voidaan korvata tarpeellisia sairaanhoitokuluja ja esimerkiksi rikoksesta aiheutuneita terapiakuluja. Jos korvausta vaaditaan lääkärikuluista, niistä on esitettävä käyntimerkinnät sekä laskut ja kuitit kustannusten aiheutumisesta. Jos korvausta vaaditaan rikoksesta aiheutuneista terapiakuluista, esitettävä on terapialähete ja -palaute, muut tarpeelliset lääketieteelliset selvitykset sekä laskut ja kuitit kustannusten aiheutumisesta. Lisäksi sairaanhoito- ja terapiakulujen osalta on esitettävä selvitys mahdollisesta muualta, esimerkiksi Kelasta tai vakuutusyhtiöstä, saadusta korvauksesta.
Muut tarpeelliset kulut: Henkilövahingon kärsineelle voidaan myöntää korvaus tarpeellisista kuluista. Tällaisia kuluja ovat esimerkiksi lääke- ja matkakulut lääkäriin. Korvaus myönnetään vain vahinkoa kärsineelle aiheutuneista todellisista kuluista. Jos lääkekuluista vaaditaan yli 10 euron korvausta, tulee kuluista toimittaa kuitit.
Hakijalle voidaan myös korvata asianosais- ja selvittelykuluja. Asianosaiskuluja ovat esimerkiksi hakijalle aiheutuneet puhelinkulut sekä mahdolliset postituskulut. Oman ajan menetys ei ole asianosaiskuluna korvattavaa. Jos asianosais- tai selvittelykuluista vaaditaan yli 20 euron korvausta, määrästä on esitettävä selvitys ja aiheutuneista kuluista on toimitettava kuitit.
Taloudellinen vahinko: Taloudellista vahinkoa (esim. luottokieltojen hakemisesta, henkilötietojen salauksesta tai pankki- ja luottokorttien uusimisesta aiheutuneita kuluja) ei korvata.
-
Kuka voi hakea korvausta?
Voit hakea rikosvahinkokorvausta Valtiokonttorista, jos
- olet tehnyt rikosilmoituksen tai
- poliisi on muutoin selvittänyt rikoksen ja olet saanut syyttäjän kirjeen ja päätöksen esitutkinnan rajoittamisesta huhtikuussa 2024.
Korvauksen saaminen edellyttää lisäksi, että olet
- antanut poliisille esitutkinnassa lausuman, jossa olet vaatinut korvauksia tai
- vaatinut korvauksia rikoksentekijältä vahingonkorvauskanteella tai sovintosopimuksella.
Huomioithan, että sovintosopimuksen on oltava tuomioistuimessa vahvistettu tai vahingonkorvauskanteen käsitelty, jotta korvausta voi saada
-
Kuinka paljon korvausta voi saada?
Korvauksen suuruus määräytyy lähtökohtaisesti rikosvahinkolaissa ja vahingonkorvauslaissa säädettyjen perusteiden mukaan. Rikosvahinkolaissa määritelty korvaussuoja on kuitenkin suppeampi kuin vahingonkorvauslaissa säädetty korvausoikeus.
Rikosvahinkolain mukaan korvaus kärsimyksestä voidaan myöntää vakavien henkeen ja terveyteen kohdistuvien rikosten, kuten murhan yrityksen, tapon yrityksen tai törkeän pahoinpitelyn perusteella. Lisäksi korvausta voidaan rikosvahinkolain mukaan myöntää sille, jonka vapautta on rikoksella loukattu esimerkiksi kiristyksellä tai kiristyksen yrityksellä.
Rikosvahinkolaki sisältää enimmäismäärät kärsimyskorvauksille. 1.1.2018-31.12.2023 tapahtuneista rikoksista voidaan myöntää korvausta enintään 3600 euroa. Valtiokonttori käyttää vakiintuneen korvauskäytännön mukaisesti henkilövahinkoasiain neuvottelukunnan suosituksia korvausta määriteltäessä.
Valtiokonttorin myöntämästä korvauksesta vähennetään aina lakiin perustuva perusvähennys 220 euroa.
Korvauksesta vähennetään muualta saadut korvaukset. Vastaamon konkurssipesästä mahdollisesti saatuja korvauksia ei vähennetä rikosvahinkolain nojalla myönnettävistä korvauksista.
Tuomioistuimen ratkaisun vaikutus korvaukseen
Valtiokonttori voi poiketa tuomioistuimen ratkaisusta tai tuomioistuimen vahvistamasta sovintosopimuksesta. Tuomioistuimen ratkaisuun perustuvista vaatimuksista voidaan poiketa erityisesti kun
- korvausvaatimuksia ei ole tuomioistuimessa tutkittu, vaan korvauksista on esimerkiksi annettu yksipuolinen tuomio
- korvauksista on sovittu tuomioistuimessa
- korvaukset poikkeavat siitä, mitä rikosvahinkolain nojalla voidaan myöntää tai ne poikkeavat vakiintuneesta oikeus- ja korvauskäytännöstä.
Korvaukset maksetaan rikosvahinkolain ja vakiintuneen korvauskäytännön mukaisesti. Rikosvahinkolaki rajaa korvauksen määrän ja sen, mistä korvausta voidaan myöntää. Kun Valtiokonttori tekee päätöksen korvauksesta, se ottaa huomioon rikosvahinkolaissa määritellyt korvausten enimmäismäärät sekä henkilövahinkoasiain neuvottelukunnan suositukset.
Esimerkki kärsimyksestä kiristyksen yrityksen uhrille
Kun rikos on tapahtunut ajalla 1.1.2018-31.12.2023, lain mukainen enimmäismäärä kärsimyksen osalta on 3600 euroa. Kiristyksen ja kiristyksen yrityksen osalta henkilövahinkoasiain neuvottelukunnan suositusten mukainen korvaus on 500–2000 euroa (heva 1.13).
Tietomurrosta ja yksityiselämää koskevan tiedon levittämisestä ei voida myöntää korvausta kärsimyksestä.
Rikoksen uhri voi vaatia korvauksia rikoksen tekijältä siltä osin kuin Valtiokonttori ei ole niitä korvannut. Korvauksia voi vaatia ulosoton kautta.
-
Kuinka korvausta haetaan?
Korvauksia haetaan Valtiokonttorin sähköisen asiointipalvelun kautta.
Valmistaudu hakemuksen jättämiseen varmistamalla, että sinulla on kaikki hakemuksella vaadittavat liitteet.
-
Milloin korvauksen hakuaika päättyy?
Jos haet korvausta sovintosopimuksen perusteella: Korvausta on haettava 3 vuoden kuluessa siitä, kun sovintosopimus on vahvistettu. Huomioithan, että sovintosopimuksen päivämäärä ei ole sama kuin sovintosopimuksen vahvistuspäivämäärä.
Jos haet korvausta vahingonkorvauskanteen perusteella: Korvausta on haettava 3 vuoden kuluessa siitä, kun vahingonkorvauskanteesta annettu tuomio on tullut lainvoimaiseksi.
Jos haet korvausta poliisille esitutkinnassa annetun lausuman perusteella: Korvausta on haettava 10 vuoden kuluessa rikoksen tekoajasta.
-
Hakemuksella vaadittavat liitteet
Toimita hakemuksen mukana seuraavat liitteet:
Rikosasian asianomistajuuteen liittyvät liitteet
Jos olet ollut asianomistajana Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden 30.4.2024 Vastaamo-asiassa antamassa rikostuomiossa:
- Sinun ei tarvitse toimittaa selvitystä asianomistajuudestasi. Valtiokonttori pyytää selvitystä tarvittaessa.
Jos olet saanut huhtikuussa 2024 syyttäjän kirjeen ja päätöksen esitutkinnan rajoittamisesta:
- Voit toimittaa hakemuksen mukana syyttäjän kirjeen (sisältäen saatteen ja päätöksen esitutkinnan rajoittamisesta), mikäli sinulla on tallessa kyseinen kirje. Jos sinulla ei ole kirjettä, Valtiokonttori pyytää tarvittavan selvityksen syyttäjältä. Huomioithan, että korvausten myöntäminen edellyttää lisäksi, että olet vaatinut korvauksia rikoksen tekijältä. Syyttäjän kirjeen tai Valtiokonttorin hankkiman selvityksen lisäksi sinun tulee toimittaa Valtiokonttorille vahvistettu sovintosopimus tai käräjäoikeuden vahingonkorvausasiassa antama tuomio.
Korvausoikeuteen liittyvät liitteet
Toimita yksi seuraavista liitteistä:
- Jos olet ollut asianomistajana vahingonkorvaustuomiossa, liitä hakemukseen käräjäoikeuden vahingonkorvaustuomio. Vahingonkorvaustuomiot käsitellään erikseen 30.4.2024 rikostuomiosta, joten huomioithan, että toimitettava on nimenomaan vahingonkorvaustuomio. Tuomion saat käräjäoikeudesta sen antamisen jälkeen. Korvausta ei voi hakea ennen tuomion antamista.
- Jos olet olet tehnyt sovintosopimuksen/ollut asianomistajana sovintosopimuksessa, liitä hakemukseen sovintosopimus ja käräjäoikeuden päätös sovinnon vahvistamisesta. Nämä voit saada käräjäoikeudesta. Vaihtoehtoisesti sovintosopimus voi olla kunnallisen sovittelutoimiston vahvistama. Korvauksia ei voi hakea ennen kuin sovinto on vahvistettu tuomioistuimessa tai sovittelutoimistossa.
- Jos olet antanut rikosilmoituksen yhteydessä lausuman, liitä mukaan esitutkinnassa poliisille antamasi lausuma. Saat lausuman pyytämällä siltä poliisilaitokselta, johon olet tehnyt rikosilmoituksen.
Korvauskohtaiset liitteet
Jos haet kärsimyskorvausta:
- Yli 500 euron kärsimyskorvauksen hakemiseksi hakemuksen liitteenä on toimitettava Keskusrikospoliisin asiakirja potilastietokannassa olevista tiedoista.
-
- Asiakirjan saat tekemällä tietopyynnön KRP:n kirjaamoon (kirjaamo.keskusrikospoliisi (at) poliisi.fi). Tietopyynnössä on mainittava henkilön nimi, henkilötunnus, osoite ja puhelinnumero. Lisäksi on mainittava, että tietopyyntö koskee Vastaamo-rikosasiaan liittyvää Keskusrikospoliisin asiakirjaa potilastietokannassa olevista tiedoista. Valtiokonttori suosittelee käyttämään tietojen lähettämiseen turvasähköpostia >
- Jos asiakirjaa ei ole saatavilla tai et toimita sitä muusta syystä, Valtiokonttori arvioi kärsimyskorvauksen suuruuden käytettävissä olevan selvityksen mukaan.
-
Jos haet korvausta ansionmenetyksestä:
- Lääkärinlausunto työkyvyttömyydestä käyntimerkintöineen
- Jäljennös sairauspäivärahapäätöksestä tai muusta ansiotulosta, jota on maksettu samalta ajalta, jolta korvausta vaaditaan (Kelan, vakuutusyhtiön päätös)
- Todistus työnantajan maksamasta palkasta ja ansionmenetyksen määrästä
Jos haet korvausta tilapäisestä psyykkisestä haitasta:
- Lääketieteellinen selvitys (esimerkiksi lääkärinlausunto ja/tai sairauskertomus)
Jos haet korvausta sairaanhoitokuluista:
- Mahdolliset terapiaa koskevat selvitykset, kuten terapialähete ja -palaute
- Tosite maksusta
Jos haet korvausta lääkekuluista:
- Jos vaadit lääkekuluista korvauksia yli 10 euroa, kuluista on toimitettava kuitit.
Jos haet korvausta oikeudenkäyntikuluista:
- Asiamiehen palkkiolaskelma
- Mahdollinen vakuutusyhtiön korvauspäätös tai oikeusapupäätös
Jos haet korvausta asianosais- ja selvittelykuluista:
- Jos vaadit korvausta asianosais- ja selvittelykuluista yli 20 euroa, määrästä on esitettävä selvitys
- Kuitit aiheutuneista kuluista
Jos haet korvausta hakemuskuluista:
- Asiamiehen lasku
- Selvitys myönnetystä oikeusavusta tai määrätystä oikeusavustajasta
Muut mahdolliset liitteet
- Mahdolliset päätökset ja selvitykset vakuutusyhtiöltä, Kelalta sekä muualta saaduista korvauksista
- Valtakirjat:
-
- Avoin asianajovaltakirja, jos asiamiehenä toimii muu kuin julkinen oikeusavustaja tai asianajaja
- Yksilöity valtakirja, jos haluat, että korvaus maksetaan muulle kuin itsellesi
-
-
Kun korvauksenhakija on alaikäinen
Jos korvauksenhakijana on alaikäinen henkilö, korvaus maksetaan alaikäisen omalle tilille korvauksen ylittäessä 1000 euroa.
Valtiokonttori on velvollinen ilmoittamaan Digi- ja väestötietoviranomaiselle alaikäiselle maksetusta 1000 euron ja sen ylittävästä korvauksesta. Digi- ja väestötietoviraston ohjeiden mukaan lapsen edunvalvoja ja huoltaja ei saa sekoittaa alaikäisen varoja toisen varoihin.
Alle 18-vuotiaan omaisuus kuuluu hänelle itselleen, mutta alaikäisen edunvalvojana toimii pääsääntöisesti hänen huoltajansa, joka huolehtii alaikäisen taloudellisista asioista. Alaikäisen edunvalvoja voi toimia myös muu henkilö, kun alaikäisen huoltaja, jos huoltaja on esteellinen valvomaan alaikäisen etua. Kun alaikäiselle maksettava korvaus on yli 20 000 euroa, Digi- ja väestötietovirasto merkitsee sen holhousasioiden rekisteriin ja alkaa seurata alaikäisen omaisuuden hoitamista.
- Kun alaikäiselle myönnettävä korvaus on 1000 euroa tai sen yli, pyydetään hakemuksen yhteydessä ilmoittamaan lapsen oma tilinumero.
- Hakemuksen liitteenä pyydetään toimittamaan selvitys, esimerkiksi kopio tai kuvakaappaus lapsen tilistä, jonka perusteella tilinomistaja voidaan todeta.
- Tarvittaessa Digi- ja väestötietovirastolta saa neuvoa esimerkiksi estotilin perustamiseksi alaikäiselle.
-
Hyödyllisiä linkkejä
Rikosvahinkolaki 1204/2005
Vahingonkorvauslaki 412/1974Rikosuhripäivystys
puh. 116 006
RIKUchatRikosuhripäivystys (RIKU) parantaa rikoksen uhrin, hänen läheisensä ja rikosasian todistajan asemaa muun muassa tuottamalla matalan kynnyksen tuki- ja neuvontapalveluita. RIKU palvelee puhelimitse, verkossa ja kasvokkain. Rikosuhripäivystys tarjoaa käytännön neuvoja ja henkistä tukea rikoksen tai rikosyrityksen kohteeksi joutuneille, heidän läheisilleen ja rikosasiassa todistaville.