-
Valtion matkavahinkoturvan päätökset lähetetään Suomi.fi-viestien kautta tai postitse ilmoittamaasi osoitteeseen. Jos et vielä ole ottanut Suomi.fi-viestejä käyttöön, tee se nyt. Ohjeet palvelun käyttöönottoon löydät Suomi.fi-sivulta.
Matkavakuutus- ja viisumitodistukset (vaatii Virtu-kirjautumisen). Jos kirjautuminen ei onnistu ensimmäisellä kerralla, yritä uudelleen, tai kokeile kirjautumista selaimen incognito- eli yksityinen selaaminen -tilassa. Jos sinulla ei ole Virtu-kirjautumista käytössäsi, ota yhteyttä matkavahingot@valtiokonttori.fi niin lähetämme sinulle tarvitsemasi dokumentit.
-
Palvelukuvaus
Valtion matkavahinkoturva koskee matkoja, joita valtion virkamies tai muu turvan piiriin kuuluva tekee tehtäviensä hoitamista varten ulkomaille. Myös kohdepaikalla samassa taloudessa virkamiehen kanssa vähintään 6 kuukauden ajan asuva perheenjäsen on oikeutettu Valtiokonttorin tarjoamaan matkavahinkoturvaan.
Turva kattaa myös matkat, jotka virkamatkalla tai lähetettynä ulkomailla oleva tekee varsinaisen kohdemaan ulkopuolelle. Turva on voimassa ilman alueellista rajoitusta koko matkan ajan. Turva koskee siten myös matkaan ajoittuvia lomia ja sen aikana tehtyjä vapaa-ajan matkoja. Turva on toissijainen suhteessa muuhun palvelussuhteeseen perustuvaan lakisääteiseen turvaan.
-
Mitä korvataan
Matkavahinkoturva kattaa
- matkasairaudet
- matkatapaturmat
- matkatavaravahingot
- matkustajan aiheuttamia henkilö- ja esinevahinkoja
- oikeudenkäyntikuluja sekä
- terveydenhuoltokuluja. Lue lisää Terveydenhuolto-välilehdeltä.
Katso matkan pituuden mukaiset tilannekohtaiset erot Korvaukset-välilehdeltä.
-
Toimi näin
- Ota käyttöön Suomi.fi -viestit. Saat matkavahinkoturvan päätökset sitä kautta. Ohjeet palvelun käyttöönottoon löydät Suomi.fi-sivulta.
- Ennen matkaa lataa Safeture-sovellus ja tallenna matkahätäpalvelun numerot puhelimeesi.
- Pyydä matkavakuutuskortti tai vakuutustodistus itsellesi tai mukana matkustavalla perheenjäsenelle virastosi matkayhdyshenkilöltä.
- Jos matkakohteesi on EU- tai ETA-maa tai Sveitsi ota mukaan myös Eurooppalainen sairaanhoitokortti. Eurooppalainen sairaanhoitokortti käy julkisessa terveydenhuollossa sekä niiden yksityisten lääkäreiden vastaanotoilla, jotka ovat tehneet sopimuksen kyseisen maan sairausvakuutuslaitoksen kanssa. Eurooppalainen sairaanhoitokortti ja matkavahinkoturva täydentävät toisiaan. Matkavahinkoturva antaa turvan yksityisen terveydenhuollon palveluita varten, eurooppalainen sairaanhoitokortti antaa lakisääteisen turvan julkisessa terveydenhuollossa. Tietoa Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista löydät Kelan sivulta >
- Selvitä työterveydestä mahdollisten rokotusten ja muun tartuntatauteja ehkäisevän lääkityksen tarve kohdemaassasi. Ennen matkan alkua annettua hoitoa ei korvata valtion matkavahinkoturvasta.
- Tee matkustusilmoitus ulkoministeriöön >
Kun sairastut tai sattuu tapaturma
- Soita matkahätäpalveluun (+358 295 50 3777 tai +358 9 6829 1900) tai katso lähin hoitolaitos Safeture-sovelluksesta.
- Näytä hoitopaikassa matkavakuutuskortti tai vakuutustodistus ja eurooppalainen sairaanhoitokortti.
- Hae korvausta itse maksamistasi hoitokuluista Valtiokonttorin sähköisen asiointipalvelun kautta.
- Jos olet maksanut hoitokäynnin valtion maksuaikakortilla, täytä hakemus, jotta korvaus voidaan maksaa työnantajan tilille.
-
Matkahätäpalvelu ja matkaturvasovellus Safeture
Matkahätäpalvelustamme huolehtii Falck Global Assistance. Matkahätäpalvelun puhelinnumerot ovat +358 295 50 3777 ja +358 9 6829 1900. Saat palvelua suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Matkahätäpalvelu palvelee 24 h vuoden jokaisena päivänä.
Matkahätäpalvelu auttaa lääkäriaseman tai sairaalan löytämisessä matkakohteessasi ja maksusitoumusasioissa. Ole yhteydessä matkahätäpalveluun jos sinä tai perheenjäsenesi sairastutte tai teille sattuu tapaturma.
Matkahätäpalvelu Falck avustaa Venäjällä matkustavia ja oleskelevia. Useimmissa tapauksissa Falck pystyy antamaan maksusitoumuksia ja suorittamaan maksuja sairaaloille ja lääkäreille Venäjällä.
Matkaturvasovellus Safeture
Falckin matkaturvasovellus Safeturen kautta pystyt mm. soittamaan suoraan matkahätäpalveluun, löydät paikalliset hätänumerot ja tiedot lähimmistä terveyspalveluista.
Safeture-sovelluksen lataus- ja käyttöohjeet löydät Virtu-kirjautumisen takaa matkayhdyshenkilön sivulta. Jos sivulle kirjautumisen kanssa on ongelmia, yritä kirjautumista selaimen Incognito-tilassa.
-
Mitä ei korvata
Kaikkia matkalla tai ulkomailla oleskelun aikana sattuneita vahinkoja ei korvata valtion matkavahinkoturvasta. Tällä sivulla mainitaan tavanomaisimmat korvattavuuden ulkopuolelle jäävät vahingot. Mieti ennen matkalle lähtöä, tarvitsetko vakuutusturvaasi täydennystä omasta vakuutusyhtiöstäsi. Huomaa, että valtioon palvelussuhteessa olevalle sattuneet työtapaturmat ja ammattitaudit korvataan myös ulkomaan virkamatkalla tai lähetettynä ulkomailla oleskeltaessa.
Valtion matkavahinkoturvasta ei korvata:
- Ansionmenetystä.
- Hammassairauden, kuten hampaiden reikiintymisen tai ientulehduksen hoitokuluja.
- Riskialttiissa lajissa aiheutunutta vahinkoa.
- Riskialttiita lajeja ovat voimailu, kamppailu, moottoriurheilu, ilmailu, kiipeily, laite- ja vapaasukellus, nopeus- ja syöksylasku, freestylehiihto ja laskettelu merkittyjen rinteiden ulkopuolella. Tavanomainen kuntosaliharjoittelu kuuluu turvan piiriin.
- Kilpaurheilussa aiheutunutta vahinkoa.
- Urheilua pidetään kilpaurheilua silloin, kun siihen liittyy kilpailu, ottelu tai muu urheilutapahtuma, jonka järjestäjä edellyttää osallistujalta lisenssin, pelipassin tai vastaavan ottamista taikka vastuuvapauslausekkeen allekirjoittamista. Kilpaurheiluna ei kuitenkaan pidetä mukana seuraavan lapsen osallistumista koulun tai urheiluseuran järjestämään toimintaan.
- Ammattiurheilussa aiheutunutta vahinkoa.
- Ammattiurheiluksi katsotaan urheilu, jossa urheilija saa urheilemisesta veronalaista palkkaa.
- Lomamatkan peruuntumisista tai siirtymisestä aiheutunutta kulua
Turvan piiriin kuuluvan aiheuttamaa vahinkoa (ns. vastuuvahinkoa) ei korvata silloin kun vahinko:
- on aiheutettu rikoksella tai jonka syntymiseen on vaikuttanut muu törkeä tuottamus.
- on aiheutettu harjoitettaessa riskialtista lajia.
- on aiheutettu moottorikäyttöisellä laitteella.
- on aiheutettu asuntonaan käyttämälle huoneistolle tai kiinteistölle taikka siihen kuuluvalle irtaimistolle aiheutettua vahinkoa.
- Riskialttiissa lajissa tai kilpa- tai ammattiurheilussa aiheutunutta vahinkoa. Erityisen riskialttiita urheilulajeja ovat voimailu, kamppailu, moottoriurheilu, ilmailu, kiipeily, laite- ja vapaasukellus, nopeus- ja syöksylasku, freestylehiihto ja laskettelu merkittyjen rinteiden ulkopuolella. Tavanomainen kuntosaliharjoittelu kuuluu turvan piiriin.
Turvasta ei myöskään korvata työnantajavirastolle aiheutunutta vahinkoa:
- Matkan peruuntumisesta, keskeytymisestä tai matkalta myöhästymisestä
- Valtion omaisuuden vahingoittumisesta
-
Ennakkoratkaisu
Hae ennakkoratkaisua silloin, kun odotettavissa oleva kustannus kiireettömästä hoidosta on yli 1000 euroa.
Tarvitset ennakkoratkaisua:
- kiireettömistä kuvantamistutkimuksista
- lasten hampaiden oikomishoidoista (liitteeksi tarvitaan englanninkielinen lausunto lapsen kotikunnan oikomishoidon vastaavalta hammaslääkäriltä)
- raskauden seurannan ja synnytyksen järjestämisestä
- kiireettömästä leikkaus- ja sairaalahoidosta
- terveydenhuoltomatkasta asemamaan ulkopuolelle.
Hae ennakkoratkaisua Valtiokonttorin sähköisen asiointipalvelun kautta. Kiireellisissä tapauksissa ota yhteyttä matkahätäpalveluun.
Ennakkoratkaisua varten tarvitset lääkärinlausunnon tai muu selvityksen hoidon tarpeesta.
-
Ohjeita Yhdysvaltoihin matkustavalle
Alle 3 kuukauden virkamatkalla
Jos sairastut Yhdysvalloissa, ota yhteyttä Falckin matkahätäpalveluun. Falck sopii sairaalan kanssa laskun maksamisesta. Varaudu silti siihen, että joissakin tapauksissa voit joutua maksamaan lääkärikäynnin ensin itse. Yhdysvaltojen terveydenhuoltosektori on kirjava ja erot käytännöissä osavaltioiden ja kaupunkien välillä ovat suuria.
Yli 3 kuukauden virkamatkalla
Jos oleskelet Yhdysvalloissa yli 3 kuukautta, sinut ja perheesi liitetään paikalliseen terveydenhuoltojärjestelmään. Palvelun tuottaa Falck Global Assistance Oy:n yhteistyökumppani United Healthcare (UHC). Palvelu on käytettävissä vain Yhdysvalloissa.
Palveluun sisältyy:
- Henkilökohtaiset terveysvakuutuskortit sinulle ja perheenjäsenillesi. Kortti postitetaan virastosi ilmoittamaan osoitteeseen Yhdysvaltoihin.
- Portaali, josta voit etsiä järjestelmään kuuluvat terveydenhuoltopalveluiden tarjoajat
- Järjestelmää koskeva koulutus ja tuki palvelun käyttäjille.
Voit myös tarvittaessa olla yhteydessä Falckin matkahätäpalveluun.
Terveydenhuoltokortin käyttäminen Yhdysvalloissa: Falckin koulutus
Koulutuksessa käydään läpi käytännön asioita Falckiin ja USA:n terveydenhuoltoon liittyen sekä käytännön ohjeita terveydenhuoltoon hakeutumiseen Yhdysvalloissa.
Katso koulutustallenne täältä (vaatii Virtu-kirjautumisen)
Toimi näin kortin saamiseksi:
Varmista, että virastosi on toimittanut tietosi Valtiokonttorille.
Kortti postitetaan sinulle virastosi ilmoittamaan osoitteeseen Yhdysvaltoihin.Toimi näin, kun tarvitset sairaanhoitoa:
- Jos sairastut tai sinulle sattuu tapaturma, katso lähin hoitolaitos UHC -portaalista tai soita Falckin ympärivuorokautiseen matkahätäpalveluun (+358 295 50 3777 tai +358 9 6829 1900).
- Näytä hoitolaitoksessa UHC-kortti ja kerro olevasi vakuutettu kansainvälisellä vakuutuksella. Lasku hoitokuluista ohjautuu Valtiokonttoriin.
- Täytä hakemuslomake Valtiokonttorin sähköisessä asiointipalvelussa. Täytä hakemuslomake jokaisen hoitokerran jälkeen, vaikka sinulle itsellesi ei olisi aiheutunut kuluja.
Jo vireillä olevaa hakemusta voit täydentää myöhemmin sähköisellä lisätietolomakkeella.
Saat Valtiokonttorista päätöksen matkavahinkoturvasta korvatuista kuluista.Katso täältä, milloin tarvitset ennakkoratkaisun.
-
Valtionhallinnon ulkopuoliset matkustajat
Kutsutut henkilöt
Virasto ilmoittaa matkavahinkoturvan piiriin kuuluvaksi henkilön, joka ei voi saada matkavakuutusta tai muuta vastaavaa turvaa kotimaastaan. Kutsutut matkustajat tulee ilmoittaa Valtiokonttorille ennen matkaa. Tee ilmoitus tällä lomakkeella. Kenttiin mahtuu allekkain useita henkilöitä.
Kutsuttujen henkilöiden matkavahinkoturvaan ei sisälly matkatavarakorvauksia.
Matkamääräyksellä matkustavat
Jos Suomen valtion viranomainen on kutsunut henkilön hoitamaan Suomessa tai ulkomailla suoritettavaa tehtävää matkamääräyksellä, valtion matkavahinkoturva on voimassa.
Turva ei koske niitä, joilla on oikeus korvaukseen aiheutuneesta vahingosta muun lain, vakuutuksen tai sopimuksen perusteella.
-
Enintään 3 kuukauden virkamatkat
Sairaus ja tapaturma
Korvaamme kohtuulliset sairaanhoitokustannukset sekä muut tarpeelliset kulut. Vakavassa tapauksessa korvaamme kuljetuksen Suomeen. Hampaiden hoitokuluja korvataan ainoastaan tapaturmasta aiheutuneen hammasvamman yhteydessä. Hoitokuluja korvataan korkeintaan kolme vuotta sairauden ilmenemisestä tai tapaturman sattumisesta. Aiemmin todetun sairauden tai vamman pahenemasta korvaamme kuluja enintään 6 kuukauden ajan.
Pysyvä haitta
Maksamme korvausta matkasairauden tai tapaturman aiheuttamasta pysyvästä toiminnallisesta haitasta, jos vamman tai sairauden tila ei lääketieteellisen todennäköisyyden mukaan enää parane. Pysyvän haitan korvaus on korkeintaan 71 900 euroa. Korvauksen suuruus määräytyy vamman tai sairauden lääketieteellisen laadun ja vaikeusasteen mukaisesti määriteltävän haittaluokituksen mukaisesti.
Kuolemantapaus
Kuolemantapauksessa korvaamme vainajan kuljetuksen Suomeen. Vainajan kuolinpesälle maksamme hautausavustuksen. Kuolemantapauskorvauksen (71 900 euroa) maksamme kuolinpesälle tai ilmoitetulle edunsaajalle. Tee tarvittaessa edunsaajamääräys.
Matkatavaravahingot
Korvaus matkatavaroihin kohdistuneesta äkillisestä ja odottamattomasta vahingosta on korkeintaan 3 600 euroa matkaa kohti. Korvausta maksetaan esineen vahinkohetken arvon mukaisesti. Ks. Korvauksen määrän laskeminen.
Jos matkatavarat myöhästyvät etkä voi kohtuudella odottaa niiden saapumista, korvaamme harkinnan mukaan välttämättömien tarvikkeiden hankintakustannuksia enintään 960 euroa. Takaisin kotimaahan matkustettaessa välttämättömien tarvikkeiden hankintakustannuksia ei lähtökohtaisesti korvata.
Jos mukanasi on työtehtävän hoitamisessa välttämätön eläin, korvaamme sille aiheutuneita eläinlääkärikustannuksia tai uuden eläimen hankintakustannuksia korkeintaan 2 400 euroa. Lemmikkieläimelle aiheutunutta vahinkoa emme korvaa.
Korvaamme henkilökohtaisten apuvälineiden, kuten silmälasien, rikkoutumisen vain tapaturman yhteydessä.
Matkavastuuvahingot
Matkustajan aiheuttamia henkilö- ja esinevahinkoja voidaan korvata korkeintaan 101 900 euroon asti.
Oikeudenkäyntikulut
Korvaamme rikosasian käsittelystä tai korvausvastuun selvittämisestä aiheutuneet kohtuulliset kulut. Voit hakea korvausta vapaamuotoisella hakemuksella. Toimita hakemus sähköpostitse osoitteeseen matkavahingot@valtiokonttori.fi.
-
Yli 3 kuukauden virkamatkat
Sairaus ja tapaturma
Korvaamme sinulle kohtuulliset sairaanhoitokustannukset sekä muut tarpeelliset kulut. Vakavassa tapauksessa korvaamme kuljetuksen Suomeen. Hampaiden hoitokuluja korvataan ainoastaan tapaturmasta aiheutuneen hammasvamman yhteydessä. Hoitokuluja korvataan korkeintaan kolme vuotta sairauden ilmenemisestä tai tapaturman sattumisesta. Aiemmin todetun sairauden tai vamman pahenemasta korvaamme kuluja enintään 6 kuukauden ajan.
Terveydenhuolto
Korvaamme sinulle kohtuulliset terveydenhuoltoon liittyvät kustannukset kohdemaassa, joita voi verrata työterveyshuoltoon.
Lue lisää Terveydenhuolto-välilehdeltä.
Pysyvä haitta
Maksamme sinulle korvausta matkasairauden tai tapaturman aiheuttamasta pysyvästä toiminnallisesta haitasta, jos vamman tai sairauden tila ei lääketieteellisen todennäköisyyden mukaan enää parane. Pysyvän haitan korvaus on korkeintaan 71 900 euroa. Korvauksen suuruus määräytyy vamman tai sairauden lääketieteellisen laadun ja vaikeusasteen mukaisesti määriteltävän haittaluokituksen mukaisesti.
Kuolemantapaus
Kuolemantapauksessa korvaamme vainajan kuljetuksen Suomeen. Vainajan kuolinpesälle maksamme hautausavustuksen. Kuolemantapauskorvauksen (71 900 euroa) maksamme kuolinpesälle taikka ilmoitetulle edunsaajalle. Tee tarvittaessa edunsaajamääräys.
Matkatavaravahingot
Korvaus matkatavaroihin kohdistuneesta äkillisestä ja odottamattomasta vahingosta on korkeintaan 3 600 euroa matkaa kohti. Yli 3 kuukautta kestävillä virkamatkoilla kohdemaasta ulkomaille tehtävät matkat (myös vapaa-ajan matkat) katsotaan aina erillisiksi matkoiksi.
Jos matkatavarat myöhästyvät etkä voi kohtuudella odottaa niiden saapumista, korvaamme harkinnan mukaan välttämättömien tarvikkeiden hankintakustannuksia enintään 960 euroa. Takaisin kotimaahan matkustettaessa välttämättömien tarvikkeiden hankintakustannuksia ei lähtökohtaisesti korvata.
Jos mukanasi on työtehtävän hoitamisessa välttämätön eläin, korvaamme sille aiheutuneita eläinlääkärikustannuksia tai uuden eläimen hankintakustannuksia korkeintaan 2 400 euroa. Lemmikkieläimelle aiheutunutta vahinkoa emme korvaa.
Korvaamme henkilökohtaisten apuvälineiden, kuten silmälasien, rikkoutumisen vain tapaturman yhteydessä.
Matkavastuuvahingot
Matkustajan aiheuttamia henkilö- ja esinevahinkoja voidaan korvata korkeintaan 101 900 euroon asti. Voit hakea korvausta vapaamuotoisella hakemuksella.
Oikeudenkäyntikulut
Korvaamme rikosasian käsittelystä tai korvausvastuun selvittämisestä aiheutuneet kohtuulliset kulut. Voit hakea korvausta vapaamuotoisella hakemuksella.
Perheenjäsenet
Valtion ulkomaan matkavahinkoturva ei koske perheenjäseniä, joiden oleskelu kohdemaassa kestää alle 6 kuukautta.
-
Perheenjäsenet yli 6 kuukauden virkamatkoilla
Jos olet kohdepaikalla samassa taloudessa virkamiehen kanssa vähintään 6 kuukauden ajan asuva perheenjäsen, sinulla on oikeus Valtiokonttorin tarjoamaan matkavahinkoturvaan.
Turva koskee virkamiehen aviopuolisoa tai yhdessä virkamiehen kanssa vähintään 2 vuotta asunutta avopuolisoa. Avopuoliso kuuluu turvan piiriin myös siinä tapauksessa, että hänellä on tai on ollut yhteinen lapsi virkamiehen kanssa.
Virkamiehen sekä puolison lapset kuuluvat turvan piiriin siinä tapauksessa, että:
- Lapsi on alle 20-vuotias eikä ansaitse elatustaan omalla työllään.
- Lapsi on täyttänyt 20 vuotta eikä sairauden, vian tai vamman vuoksi kykene elättämään itseään omalla työllään. Lisäksi edellytetään, että virkamies tai puoliso toimii lapsen edunvalvojana.
Valtion ulkomaan matkavahinkoturva ei koske perheenjäseniä, joiden oleskelu kohdemaassa kestää alle 6 kuukautta.
Sairaus ja tapaturma
Korvaamme kohtuulliset sairaanhoitokustannukset sekä muut tarpeelliset kulut. Vakavassa tapauksessa korvaamme kuljetuksen Suomeen. Hampaiden hoitokuluja korvataan ainoastaan tapaturmasta aiheutuneen hammasvamman yhteydessä. Hoitokuluja korvataan korkeintaan kolme vuotta sairauden ilmenemisestä tai tapaturman sattumisesta. Aiemmin todetun sairauden tai vamman pahenemasta korvaamme kuluja enintään 6 kuukauden ajan.
Terveydenhuolto
Korvaamme kohtuulliset terveydenhuoltoon liittyvät kustannukset, joita voi verrata työterveys- ja kouluterveydenhuoltoon sekä neuvolapalveluihin.
Lue lisää Terveydenhuolto-välilehdeltä.
Pysyvä haitta
Maksamme korvausta matkasairauden tai tapaturman aiheuttamasta pysyvästä toiminnallisesta haitasta, jos vamman tai sairauden tila ei lääketieteellisen todennäköisyyden mukaan enää parane. Pysyvän haitan korvaus on korkeintaan 71 900 euroa. Korvauksen suuruus määräytyy vamman tai sairauden lääketieteellisen laadun ja vaikeusasteen mukaisesti määriteltävän haittaluokituksen mukaisesti.
Kuolemantapaus
Kuolemantapauksessa korvaamme vainajan kuljetuksen Suomeen sekä hautajaiskustannuksia.
Kuolemantapauskorvaus (71 900 euroa) maksetaan omaiselle perintökaaren mukaisesti tai ilmoitetulle edunsaajalle. Edunsaajamääräyksen täyttämällä voit päättää kenelle kuolemantapauskorvaus maksetaan. Lomake edunsaajamääräyksen tekemiseen löytyy välilehdeltä Lomakkeet ja liitteet. Kuolemantapauskorvausta ei makseta lapsen kuoleman johdosta.
Matkatavaravahingot
Korvaus matkatavaroihin kohdistuneesta äkillisestä ja odottamattomasta vahingosta on korkeintaan 3 600 euroa matkaa kohti. Kohdemaasta ulkomaille tehtävät matkat (myös vapaa-ajan matkat) katsotaan aina erillisiksi matkoiksi.
Jos matkatavarat myöhästyvät etkä voi kohtuudella odottaa niiden saapumista, korvaamme harkinnan mukaan välttämättömien tarvikkeiden hankintakustannuksia enintään 960 euroa. Takaisin kotimaahan matkustettaessa välttämättömien tarvikkeiden hankintakustannuksia ei lähtökohtaisesti korvata.
Lemmikkieläimelle aiheutunutta vahinkoa emme korvaa.
Korvaamme henkilökohtaisten apuvälineiden, kuten silmälasien, rikkoutumisen vain tapaturman yhteydessä.
Matkavastuuvahingot
Matkustajan aiheuttamia henkilö- ja esinevahinkoja voidaan korvata korkeintaan 101 900 euroon asti. Voit hakea korvausta vapaamuotoisella hakemuksella. Toimita hakemus sähköpostitse osoitteeseen matkavahingot@valtiokonttori.fi.
Oikeudenkäyntikulut
Korvaamme rikosasian käsittelystä tai korvausvastuun selvittämisestä aiheutuneet kohtuulliset kulut. Voit hakea korvausta vapaamuotoisella hakemuksella. Toimita hakemus sähköpostitse osoitteeseen matkavahingot@valtiokonttori.fi.
-
Matkat korkean turvallisuusriskin alueelle
Lue ulkoministeriön matkustustiedotteet >
Matkavahinkoturvasi on voimassa tavalliseen tapaan myös silloin, kun matkustat korkean turvallisuusriskin alueella.
Korkean turvallisuusriskin alueita ovat alueet, jonne matkustamista ulkoministeriö suosittelee välttämään tai josta se suosittelee poistumaan. Ulkoministeriön matkustustiedotteet ovat luettavissa täällä. Lisäksi korkean turvallisuusriskin alueiksi katsotaan Etelämanner ja pohjoinen napajäätikkö.
Näillä alueilla matkustaessasi matkavahinkoturva sisältää myös seuraavat korvaukset:
Korvaus pysyvästä haitasta
Korkean turvallisuusriskin alueella aiheutuvasta vammasta ja sairaudesta johtuvasta pysyvästä haitasta maksetaan haittaluokan 20 mukaisesta pysyvästä haitasta kertakorvauksena 210 000 euroa. Osittaisesta pysyvästä haitasta maksetaan kertakorvauksena niin monta kahdeskymmenesosaa tästä korvausmäärästä kuin haittaluokka osoittaa. Jos vahinko on korvattavissa työtapaturmana tai ammattitautina, sinulla on oikeus myös työtapaturma- ja ammattitautilain mukaiseen haittarahaan.
Korvaus kuolemantapauksesta
Korkean turvallisuusriskin alueella sattuneesta vahingosta johtuvasta kuolemantapauksesta maksetaan vainajan kuolinpesälle tai määrätylle edunsaajalle 200 000 euroa (voit tehdä edunsaajamääräyksen Lomakkeet ja liitteet -välilehdellä).
Lisäksi jokaiselle vainajan alle 18-vuotiaalle lapselle maksetaan lisäkorvaus, jonka määrä on 40 000 euroa. Vainajan lapsena pidetään myös aviopuolison lasta, jonka huoltaja aviopuoliso on. Vainajan lapsena pidetään myös avioliiton ulkopuolella syntynyttä lasta, johon nähden vainajan elatusvelvollisuus on sopimuksella tai oikeuden päätöksellä vahvistettu.
Jos vahinko on korvattavissa työtapaturma- ja ammattitautilain nojalla, vainajan omaisilla on oikeus myös työtapaturma- ja ammattitautilain mukaiseen perhe-eläkkeeseen.
-
Korvauksen määrän laskeminen
Matkatavaroiden ikä vaikuttaa vahingon määrän arviointiin, sillä matkavahinkoturvan tarkoituksena on korvata todellisia menetyksiä. Korvattavan vahingon määrä lasketaan seuraavien ikäpoisto laskentasääntöjen perusteella:
- Matkatavaran hankintavuotena korvaamme matkatavaran hankintahinnan kokonaisuudessaan. Ikävähennystä ei tehdä myöskään vahingon sattumisvuodelta.
- Hankintavuotta seuraavilta vuosilta vähennämme korvauksen määrää 10% / vuosi.
- Jos vahingoittunut matkatavara voidaan korjata, korvaamme korjauksesta aiheutuneet kustannukset korjauslaskun mukaisesti. Korvaamme kuitenkin enintään ikäpoistolla lasketun matkatavaran arvon.
- Elektroniikan (mm. matkapuhelimet, tabletit, tietokoneet) osalta korvaamme vastaavan laitteen hankintahinnan vahingoittumispäivän arvon mukaisesti. Elektroniikankin osalta korvaamme kuitenkin enintään ikäpoistolla lasketun matkatavaran arvon.
Esimerkki: Aurinkolasit on hankittu 1.5.2018 ja ne vahingoittuvat korjauskelvottomiksi 1.6.2022. Ikävähennystä ei tehdä hankintavuodelta 2018, eikä vahingon sattumisvuodelta 2022. Ikävähennys tehdään hankintavuotta seuraavilta vuosilta 2019, 2020 ja 2021 eli 3 x 10 % = 30 %. Vahingon määrä saadaan vähentämällä 30 % uuden vastaavan tavaran hinnasta.
-
Matkavahingonkorvaushakemus
Korvauksen hakija on
- virkamies, jolle vahinko on sattunut
- virkamiehen puoliso tai lapsi, jolle vahinko on sattunut
- muu matkavahinkoturvan piiriin kuuluva, jolle vahinko on sattunut.
Korvaus maksetaan hakemuksessa ilmoitetulle tilille. Muutettaessa valuuttaa euroiksi käytä maksupäivän valuuttakurssia tai tai katso tililtäsi veloitettu euromääräinen summa. Jos olet maksanut hoitokäynnin valtion maksuaikakortilla, sinun on joka tapauksessa täytettävä hakemus, jotta korvaus voidaan maksaa työnantajan tilille.
Hakemuksen täyttämistä varten sinun tulee tunnistautua Suomi.fi-palvelussa. Suomi.fi-tunnistautuminen on julkishallinnon yhteinen tunnistautumispalvelu. Voit tunnistautua joko pankkitunnuksillasi, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla
Korvaushakemus matkavahingosta
Etkö voi tunnistautua Suomi.fi-palvelussa?
Valtakirjalla asioiminen
Jos et itse voi kirjautua sähköiseen asiointipalveluumme Suomi.fi-tunnistautumisen kautta, tee vapaamuotoinen valtakirja, jolla valtuutat täysi-ikäisen läheisesi täyttämään korvaushakemuksen puolestasi.
Vapaamuotoisessa valtakirjassa pitää olla
- riittävät tiedot valtuuttajan ja valtuutetun tai valtuutettujen yksilöimiseksi
- tieto siitä, mitä asioita valtuutus koskee
- voimassaoloaika (toistaiseksi tai määräajan)
- valtuuttajan allekirjoitus, nimenselvennys ja päiväys.
Ilman valtakirjaa asioiminen
Jos valtakirjalla asioiminen ei ole mahdollista, ole yhteydessä sähköpostitse matkavahingot@valtiokonttori.fi.
Lisätietojen ilmoittaminen
Ilmoita lisäkuluja tai lisätietoja sähköisen asiointipalvelun lisätietoilmoituksella. Aikaisemmat hakemukset löydät asiointipalvelun etusivun hakemuslistasta. Kirjaudu palveluun samalla asiointiroolilla, jolla lähetit hakemuksen.
-
Edunsaajamääräys
Kuolemantapauskorvaus maksetaan kuolinpesällesi jollet ole toimittanut Valtiokonttorille kirjallista edunsaajamääräystä.
-
Viranomaisen kutsumat henkilöt
Viranomaisen kutsumat henkilöt
Virasto voi ilmoittaa turvan piiriin kuuluvaksi henkilön, jonka on mahdotonta tai vaikeaa saada matkavakuutusta tai muuta vastaavaa turvaa kotimaastaan. Kutsutut matkustajat tulee ilmoittaa Valtiokonttorille ennen matkaa.
-
Sovellettavat säännökset
Kun ulkomaanmatkan tai ulkomailla oleskelun on tarkoitus kestää yli kolme kuukautta, virkamiehellä on oikeus saada korvaus hänelle aiheutuneista kohtuullisista terveydenhuollon kustannuksista. Vastaava oikeus on perheenjäsenellä silloin, kun hänen oleskelunsa kohdemaassa on tarkoitus kestää vähintään kuusi kuukautta.
Terveydenhuoltona korvataan kuluja, jotka eivät johdu matkasairaudesta tai -tapaturmasta:
- Ennen matkaa alkaneeseen sairauteen lääkärin antama tai määräämä sairauteen tai sairauden epäilyyn liittyvä hoito
- Raskauden seuranta
- Synnytyskulut tai äidin matkakulut kotimaahan synnyttämään
- Muun sairauden hoitamiseksi välttämätön hammashoito
- Lapsen terveystarkastukset ja hammashuolto siinä laajuudessa kuin kotimaassa maksutonta
- Rokotus ja muu toimi sairauden ehkäisemiseksi
- Koulun edellyttämät lääkärintarkastukset
-
Mitä ei korvata
Terveydenhuoltona ei korvata
- Lääkkeitä, terveydenhoitoon liittyviä tarvikkeita, apuvälineitä, matkakuluja hoitolaitokseen
- Fysikaalista hoitoa, fysioterapiaa tai muuta terapiaa
- Yleisen terveydentilan toteamiseksi suoritettuja lääkärintarkastuksia tai seulontatarkastuksia
-
Lääkärinhoito
Lääkärin antama tai määräämä hoito voidaan korvata terveydenhuoltokuluna silloin, kun kysymyksessä ei ole matkasairautena tai matkatapaturmana korvattava hoito. Hoidon ja tutkimuksen tulee olla lääkärin määräämää. Hoidon ohella korvataan tarpeelliset tutkimukset, jotka liittyvät sairauden toteamiseen ja hoidon määrittelemiseen.
Jos hoitoa vaativa toimenpide on tarkoituksenmukaisempaa ja kustannuksiltaan kohtuullisempaa järjestää Suomessa tai kolmannessa maassa, myös matkakulut korvataan terveydenhuoltokuluina.
Terveydenhuoltona ei korvata kuluja, jotka ovat aiheutuneet:
- Fysikaalisesta hoidosta tai fysioterapiasta
- Muusta terapiasta (esim. toimintaterapia)
- Terveystarkastuksesta, jonka lääkäri on suorittanut terveydentilan yleiseksi toteamiseksi ilman tautiepäilyä.
- Seulontatarkastuksesta (esim. mammografia)
- Lääkkeistä tai matkakuluista (akuuttiin sairauteen liittyvät lääke- ja matkakulut korvataan, jos kysymyksessä on matkasairauden tai –tapaturman vuoksi tarpeellinen hoito)
- Terveydenhoitoon liittyvistä tarvikkeista ja apuvälineistä (esim. pyörätuoli, kainalosauvat, silmälasit)
Terveydenhuoltona kuitenkin korvataan kulut, jotka ovat aiheutuneet alaikäisen lapsen neuvola- ja kouluterveyshuoltoon rinnastettavista tarkastuksista ja terveyspalveluista, esimerkiksi puheterapiasta.
-
Raskaus ja synnytys
Raskaudesta ja synnytyksestä aiheutunut hoito tai synnyttävän matkakustannukset kotimaahan synnyttämään sekä synnyttäneen ja vastasyntyneen matkakustannukset takaisin kohdemaahan
Raskauden seurannan kulujen korvaustason lähtökohtana on Suomen neuvolajärjestelmän taso. Synnytyspaikan valinnasta tulee olla yhteydessä Valtiokonttoriin hyvissä ajoin, viimeistään kolme kuukautta ennen laskettua aikaa.
Jos on tarkoituksenmukaisempaa, että lapsi syntyy kohdemaan sijaan äidin kotimaassa, korvataan äidille matka kohdemaasta kotimaahan sekä äidin ja vastasyntyneen matkakustannukset takaisin kohdemaahan. Asumisesta tai synnyttämisestä kotimaassa aiheutuneita kuluja ei korvata.
-
Aikuisten hammashoito
Aikuisten hammastarkastuksia tai hammashoitoa, esimerkiksi hampaassa olevan reiän paikkaus, ei korvata. Korvausta matkan aikana tarvittavasta hammashoidosta voi hakea Kelalta.
Hammaslääkärikuluja korvataan ainoastaan tapaturman yhteydessä. Tapaturmaan liittyy aina jokin yllättävä, ulkopuolinen tekijä. Jos esimerkiksi hammas rikkoutuu ruoassa olleen kiven vuoksi, kyseessä on tapaturma, jolloin hammashoito kuuluu turvan piiriin.
Poikkeuksena on muun sairauden hoitamiseksi välttämätön hampaiden hoito. Korvattavaa voisi olla siis esimerkiksi leikkaushoidon edellyttämä hammashoito.
-
Rokotukset
Korvattavia rokotuksia ovat Suomen kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset ja kohdemaan tautikirjon edellyttämät rokotukset sekä vastaava muu suoja, esimerkiksi malarian estolääkitys. Myös päiväkodin ja koulun vaatimat rokotukset korvataan. Lomamatkoihin liittyviä rokotuksia tai kotimaassa ennen matkaa tai matkan jälkeen otettavia rokotuksia ei korvata valtion matkavahinkoturvasta.
Influenssarokotus
- Virkamiehelle influenssarokotus korvataan asemamaassa työkyvyn ylläpitämiseksi.
- Perheenjäsenelle influenssarokotus korvataan, mikäli perheenjäsen saisi rokotteen maksutta myös Suomessa. Lista siitä, kuka saa influenssarokotteen, löytyy THL:n sivuilta.
- Suomessa rokotus tulee ottaa ensisijaisesti julkisessa terveydenhuollossa.
-
Työkyvyn ylläpitäminen tai palauttaminen
Virkamiehen työkyvyn ylläpitämiseksi tai palauttamiseksi tarpeellisesta palvelusta aiheutuvat kustannukset korvataan siltä osin kuin vastaava toiminta Suomessa kuuluu valtion työterveyshuollon piiriin.
Tarvittaessa Valtiokonttori pyytää korvattavuudesta lausunnon virkamiehen työnantajaviraston työterveyshuollosta. Tämän vuoksi työkykyyn liittyvän palvelun tarpeesta tulee olla ennalta yhteydessä Valtiokonttoriin.
-
Mukana seuraavan lapsen terveydenhuolto
Mukana seuraavan lapsen terveydenhuoltona voidaan korvata:
- Koulun edellyttämät lääkärintarkastukset ennen matkaa tai kohteessa.
- Päiväkodin ja koulun vaatimat terveystarkastukset ja rokotukset.
- Alaikäisen lapsen neuvola- ja kouluterveyshuoltoon rinnastettavat tarkastukset ja terveyspalvelut.
- Lasten hammashoito siinä määrin kuin vastaava hoito on Suomessa maksutonta alaikäisille.
- Oikomishoito, jos lapsi Suomessa asuessaan pääsisi kotikunnassaan maksuttomaan oikomishoitoon
- Lasten toiminnallisen kehitystä tukeva terapia esim. puheterapia. Puheterapia voidaan toteuttaa etäyhteydellä.
Päiväkodin tai koulun vaatimat terveystarkastukset ja rokotukset
- Lapsen terveystarkastukset ja muut terveyspalvelut korvataan lastenneuvolasta ja kouluterveydenhuollosta saatavia palveluja vastaavasti.
- Korvattavia ovat myös kutsuntatarkastuksesta aiheutuvat kustannukset.
Lasten hampaiden oikomishoito
Lasten hammashoito korvataan siinä määrin kuin vastaava hoito on Suomessa maksutonta alaikäisille. Oikomishoito korvataan, jos lapsi Suomessa asuessaan pääsisi kotikunnassaan maksuttomaan oikomishoitoon. Tarvittaessa maksuttomuus selvitetään pyytämällä lausunto lapsen kotikunnan oikomishoidosta vastaavalta hammaslääkäriltä. Oikomishoidon tarpeesta tulee olla myös ennalta yhteydessä Valtiokonttoriin. Hae ennakkoratkaisua Valtiokonttorin sähköisen asiointipalvelun kautta.
Liitä ennakkoratkaisuhakemukseen
- Lausunto hoidon tarpeesta lapsen kotikunnan oikomishoidosta vastaavalta hammaslääkäriltä.
- Asemamaassa tehty oikomishoidon suunnitelma ja kustannusarvio
- Hammaskarttakuvat
Lasten terapiat
Mukana seuraavalle lapselle voidaan sairauden tai häiriön hoitona korvata muun muassa:
- kasvun ja kehityksen tukemiseksi tarpeellinen neuropsykiatrinen kuntoutus ja valmennus
- psykoterapia
- puheterapia
- fysioterapia
- toimintaterapia
- ravitsemusterapia.
Terapian korvattavuudesta tulee aina olla ennalta yhteydessä Valtiokonttoriin. Hae ennakkoratkaisua Valtiokonttorin sähköisen asiointipalvelun kautta. Kiireellisissä tapauksissa ole yhteydessä matkahätäpalveluun.
-
Ennakkoratkaisu
Jos tarvitset ennakkoratkaisua, niin liitä lääkärinlausunto tai muu selvitys hoidon tarpeesta ”Lisätiedot ja liitteet” kohtaan. Ennakkoratkaisua on pyydettävä silloin, kun odotettavissa oleva kustannus kiireettömästä hoidosta on yli 1000 euroa. Ennakkoratkaisua tulee pyytää ainakin:
- kiireettömistä kuvantamistutkimuksista
- lasten hampaiden oikomishoidoista
- raskauden seurannan ja synnytyksen järjestämisestä
- kiireettömästä leikkaus- ja sairaalahoidosta
- terveydenhuoltomatkasta asemamaan ulkopuolelle.
Hae ennakkoratkaisua ottamalla yhteyttä matkahätäpalveluun tai täyttämällä hakemuslomake sähköisessä asiointipalvelussa.
Ennakkoratkaisua varten tarvitset lääkärinlausunnon tai muu selvityksen hoidon tarpeesta.