Polttoainetuki
Hakuaika päättyi 30.11. klo 16.15.
Hakuaika päättyi 30.11. klo 16.15.
Polttoainetuen hakuaika päättyi 30.11. klo 16.15.
Uusien oikaisuvaatimusten arvioitu käsittelyaika on noin 1 kuukausi.
Polttoainetuki kompensoi helmikuussa 2022 alkanutta äkillistä polttonesteiden hinnan nousua, joka alkoi Venäjän hyökättyä Ukrainaan.
Polttoainetuki koostui kuljetusyrityksille maksettavasta kuljetustuesta ja työkoneyrityksille maksettavasta polttoöljytuesta. Tuki oli haettavissa Valtiokonttorista marraskuussa 2022.
Polttoainetuki kompensoi helmikuussa 2022 alkanutta äkillistä polttonesteiden hinnan nousua, joka alkoi Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Tuki perustuu lakiin kuljetusalan yritysten määräaikaisesta polttoainetuesta (763/2022).
Laki on voimassa 1.9.-31.12.2022 välisen ajan.
Polttoainetukea on mahdollista saada kolmelta kuukaudelta (helmikuu-huhtikuu 2022). Tuki kattaa 5 prosenttia polttoainekustannuksista näiltä kuukausilta.
Kuljetusyritysten määräaikainen polttoainetuki ja työkoneyritysten määräaikainen polttoöljytuki on tarkoitettu yrityksille, jotka harjoittavat maantiellä tapahtuvaa tavara- tai henkilökuljetusta tai joiden liiketoiminnassa käytetään kevyttä polttoöljyä käyttäviä työkoneita.
Yritysten lisäksi säätiöt ja yhdistykset, joilla on liiketoimintaa, voivat hakea tukea. Yritysten kokoa tai yhtiömuotoa ei ole rajattu.
Tuen hakuaika oli 1.11.2022 klo 9.00 – 30.11.2022 klo 16.15
1. Yrityksellä on Y-tunnus
2. Yrityksellä on ollut tukikauden ensimmäisenä päivänä (1.2.2022) voimassa oleva liikennelupa, taksilupa tai taksiliikennelupa. Tukea voi saada myös yritys, joka oli tukikauden ensimmäisenä päivänä rekisteröitynyt tavaraliikenteen harjoittajaksi kevyellä kalustolla.
3. Yrityksellä on ollut tukikauden ensimmäisenä päivänä hallinnassaan liikennekäytössä ollut ajoneuvo, joka on merkitty liikenneasioiden rekisteriin ja jonka käyttötarkoitukseksi on ilmoitettu luvanvarainen käyttö.
1. Yrityksellä on Y-tunnus
2. Yrityksellä on ollut 1.2.–30.4.2022 käytössään kevyttä polttoöljyä käyttävä työkone tai työkoneita. Työkoneen tulee olla ajettava tai siirrettävä, käsikäyttöisille työkoneille tukea ei voida myöntää.
Kuljetusyritysten polttoainetuki korvaa 5 % tukikauden (1.2.–30.4.2022) aikana ostetun ja kuljetustoimintaan käytetyn polttoaineen tai sähköenergian kustannuksista ilman arvonlisäveroa. Tukea myönnetään tukikaudella luvanvaraiseen käyttöön rekisteröidyille ajoneuvoille.
Sähkön siirtohintaa ja sähköveroa ei korvata. Polttoainetuella ei korvata myöskään AdBlue -urealiuokseen liittyviä kuluja.
Työkoneyritysten polttoöljytuki korvaa 5 % tukikauden (1.2.–30.4.2022) aikana ostetun ja työkoneissa käytetyn polttoöljyn kustannuksista ilman arvonlisäveroa. Korvaus ei koske työkoneiden siirrossa syntynyttä kustannusta muulla kuin traktorilla, polttoöljyn lämmityskäyttöä eikä työkoneiden käyttöä maatalouden alkutuotannossa, kalataloudessa tai vesiviljelyalan yritystoiminnassa.
Tuen konsernikohtainen enimmäismäärä on 400 000 euroa. Pienin maksettava tuki on 250 €.
Tuesta vähennetään muut EU:n Ukraina-puitetukiohjelman mukaiset tuet sekä muut aiemmin myönnetyt julkiset tuet, jos ne kohdistuvat tukikauden (1.2.–30.4.2022) aikana ostettuun polttoaineeseen.
Tuki perustuu Euroopan komission tiedonantoon 2022/C 131 I/01 (Ukraina-puite). Ukraina-puitetukiohjelman mukaisia tukia voidaan myöntää yritykselle/konsernille yhteensä enintään 400 000 euroa. Mikäli yritykselle on myönnetty muita Ukraina-puitetukiohjelman mukaisia tukia, tulee yrityksen ilmoittaa saamistaan tuista Valtiokonttorille tukihakemuksellaan. Valtiokonttori huomioi yritykselle aiemmin myönnetyt Ukraina-puitetukiohjelman mukaiset tuet 400 000 euron tukikiintiötä valvoessaan.
Polttoainetuki ei ole de minimis -tuki.
Polttoainetukea ei voida myöntää seuraavissa tilanteissa:
1. Yritys on ollut 31.12.2021 EU:n määritelmän mukaisissa taloudellisissa vaikeuksissa.*
2. Yritys ei ole merkittynä ennakkoperintärekisteriin
3. Yritys on laiminlyönyt verotusta koskevan ilmoittamisvelvollisuuden
4. Yrityksellä on verovelkarekisteriin merkittyjä verovelkatietoja
5. Yrityksellä on maksettavia veroja perittävänä ulosotossa
6. Yritys on asetettu konkurssiin tai yrityssaneeraukseen tai näitä koskeva asia on vireillä tuomioistuimessa
7. Yritys tai yrityksessä tosiasiallista määräysvaltaa käyttävä omistaja on EU:n pakotelistalla
*Vaikeuksissa olevalla yrityksellä tarkoitetaan EU:n yleisen ryhmäpoikkeusasetuksen 2 artiklan 18 kohdassa tarkoitettua yritystä. Määritelmän mukaan yrityksen katsotaan olevan vaikeuksissa, jos
a. se on menettänyt yli puolet osakepääomastaan (yhtiöt, jonka osakkaiden vastuu on rajoitettu),
b. se on menettänyt yli puolet tilinpäätöksen mukaisista omista varoistaan kertyneiden tappioiden vuoksi (yhtiöt, joissa ainakaan joidenkin osakkaiden vastuuta yhtiön velasta ei ole rajattu),
c. yritys on yleistäytäntöönpanomenettelyn kohteena,
d. yritys on saanut pelastamistukea eikä ole vielä maksanut lainaa takaisin tai lopettanut takausta, tai on saanut rakenneuudistustukea ja on vielä rakenneuudistussuunnitelman kohteena,
e. muun kuin pk-yrityksen velkaantumisaste on kahden viime vuoden ajan ollut yli 7,5 ja käyttökatteen suhde nettorahoituskuluihin ollut alle 1,0.
Polttoainetukea haetaan Valtiokonttorin sähköisestä asiointipalvelusta. Asiointipalvelu ohjaa hakemuksen täyttämisessä ja voit myös ottaa yhteyttä asiakaspalveluun lomakkeelta löytyvän chat-kentän kautta.
Hakemuksen voi myös tallentaa luonnokseksi ja jatkaa täyttämistä myöhemmin.
Voit antaa hakemuslomakkeella kaikki tuen myöntämisen kannalta tarpeelliset tiedot. Lisäksi Valtiokonttori saa tietoja tuen myöntämiseksi automaattisesti muilta viranomaisilta.
Tukea hakeakseen yrityksen on annettava seuraavat tiedot
1. Yrityksen perustiedot
2. Tiedot tuen myöntämisen edellyttämistä polttoaine- tai sähköenergiakustannuksista ilman arvonlisäveroa
3. Tiedot muista EU:n Ukraina-puitetukiohjelman (EU 2022/C 131/01) mukaisista tuista sekä muista samoihin kustannuksiin kohdistuneista julkisista tuista
Tarkista nämä tiedot ennen hakemuksen täyttämistä
1. Tuen hakeminen edellyttää, että hakijalla on Y-tunnus. Katso lisätietoja: Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä >
2. Polttoainetuki voidaan maksaa vain tilille, jonka yritys on ilmoittanut Verohallinnolle. Ellei yritys ole ilmoittanut Verohallinnolle tilinumeroa, ilmoita se ennen hakemuksen jättämistä. Tarkista ja ilmoita tarvittaessa uusi tilinumero OmaVero-sivullasi >
Hakemuksen täyttämistä varten sinun tulee tunnistautua Suomi.fi-palvelussa. Suomi.fi-tunnistautuminen on julkishallinnon yhteinen tunnistautumispalvelu. Voit tunnistautua joko pankkitunnuksillasi, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.
Hakemuksen voi tehdä kaupparekisteriin/yhdistysrekisteriin merkitty yrityksen nimenkirjoitusoikeudellinen henkilö tai muu Suomi.fi-valtuutuksen saanut henkilö. Tarkista että valtuutesi edustaa yritystäsi näkyy Suomi.fi -valtuutusrekisterissä. Mikäli ei, tarkista että nimenkirjoitusoikeudelliset ovat oikein PRH:n rekisterissä.
Yritys voi lähettää vain yhden hakemuksen.
Yrityksen tai yhteisön puolesta voi asioida ilman erikseen annettua valtuutta henkilö, jolle on merkitty kaupparekisterissä, Yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä (YTJ) tai yhdistysrekisterissä jokin edustamiseen oikeuttava rooli ja kyseinen rooli on määritelty palvelussa asiointiin oikeuttavaksi.
Polttoainetuen hakemiseen oikeuttavia rooleja kaupparekisterissä ovat:
* Toimitusjohtaja (TJ)
* Toimitusjohtajan sijainen (TJS)
* Elinkeinoharjoittaja (ELI)
* Isännöitsijä (IS)
* Päävastuullinen isännöitsijä (PIS)
* Prokuristi
Yhdistysrekisteriin merkittyjä, yhdistyksen puolesta asiointiin oikeuttavia rooleja ovat:
* puheenjohtaja
* Muu nimenkirjoittaja, jolla on rekisteriin merkitty oikeus edustaa yhdistystä yksin
Valtuuden myöntäminen yrityksen edustajalle
Yritys tai yhteisö voi myös valtuuttaa muun henkilön asioimaan puolestaan Suomi.fi Valtuudet -palvelun kautta. Valitse Yritysrahoituksen hakeminen -valtuus.
Uutta valtuutusta ei tarvita, jos yritys on hakenut aiemmin kustannustukea, sillä sama Yritysrahoituksen hakemisen -valtuutus käy myös polttoainetukea haettaessa.
Jos olet tyytymätön saamaasi päätökseen, voit vaatia siihen oikaisua Valtiokonttorilta. Oikaisuvaatimuksen käsittely Valtiokonttorissa on maksutonta.
Polttoainetukilaskurilla voit arvioida yrityksellesi myönnettävän polttoainetuen määrää. Tukea myönnetään yrityksille, jotka täyttävät tuen laissa säädetyt ehdot.
Tutustuthan huolellisesti verkkosivuillamme oleviin polttoainetuen myöntämisen ehtoihin ennen laskurin käyttöä.
Huomioithan, että laskuri on vain suuntaa antava, eikä laskurin ilmoittama summa ole virallinen päätös polttoainetuesta, vaan tukea pitää hakea erikseen sähköisessä asiointipavelussa.
Valtiokonttori ei peri 0295-numeroihin soitetuista puheluista maksuja. Operaattorit perivät puheluista normaalin matkapuhelin-/palveluverkkomaksun.
yritystuet (at) valtiokonttori.fi
Tukea haetaan Valtiokonttorin sähköisestä asiointipalvelusta hakuaikana, joka alkaa marraskuussa 2022.
Polttoaineen ostoajankohdan katsotaan kohdistuvan tukikaudelle, mikäli yrityksen ostaman polttoaineen tankkaus-/toimitusajankohta kohdistuu 1.2.-30.4.2022 aikavälille. Tämä vastaa kirjanpitolain mukaista suoriteperiaatetta, jonka mukaan menon kirjaamisperusteena on tuotannontekijän vastaanottaminen. Tuen hakija voi halutessaan ilmoittaa polttoaineen ostoajankohdan kuitenkin myös tilausajankohdan mukaan.
Tuen hakijan tulee ilmoittaa kaikki hakemuksella esittämänsä polttoainekulut saman periaatteen mukaisesti. Jos yritys siis esimerkiksi ilmoittaa polttoainekulut toimitusajankohdan mukaisesti, yrityksen tulee ilmoittaa kulut toimitusajankohdan mukaisesti kaikkien tukikuukausien ja kaikkien kulujen osalta. Lisäksi tukihakemuksella ilmoitettujen polttoaineiden ostoajankohta tulee pystyä kaikissa tilanteissa todentamaan yksiselitteisesti tositteista, joita Valtiokonttori voi pyytää yritykseltä tukihakemuksen käsittelyn aikana tai jälkikäteisten tarkastusten yhteydessä.
Yrityksen ei tarvitse käyttää tuen piiriin kuuluvaa polttoainetta tukikauden aikana. Tukiedellytysten kannalta on riittävää, että tukihakemuksella ilmoitettu polttoaine on ostettu tukikauden aikana ja polttoaine käytetään tuen piiriin kuuluvaan toimintaan eli polttoainetta käytetään luvanvaraisissa ja ammattikäyttöön rekisteröidyissä ajoneuvoissa taikka tuen piiriin kuuluvissa työkoneissa.
Polttoainetuki myönnetään Euroopan unionin tilapäisen puitetukiohjelman (EU 2022/C 131 I/01) nojalla (Ukraina-puite). Kaikkia kyseisen puitetukiohjelmaan nojalla myönnettyjä tukia koskee 400 000 euron konsernikohtainen enimmäismäärä, joka ei saa tukia myönnettäessä ylittyä. 400 000 euron enimmäismäärää laskettaessa otetaan huomioon kaikki yksittäisen yrityksen ja sen kanssa samaan konserniin kuuluvien yritysten saamat tuet, jotka on myönnetty kyseisen puitetukiohjelman nojalla.
Kaikki viranomaiselle toimitetut asiakirjat tulevat julkisuuslain mukaan lähtökohtaisesti julkisiksi, kun viranomainen on saanut ne. Tämä koskee myös kustannustukihakemuksia. Kuka tahansa voi saada tiedon hakemuksista pyytämällä.
Kustannustukihakemus voi kuitenkin sisältää julkisten osien ohella salassa pidettäviä tietoja, joita ei luovuteta virastosta eteenpäin. Mikäli hakija katsoo, että hänen hakemuksessaan on (viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 24 §:n 1 momentin 20 kohdan mukaisia) liike- tai ammattisalaisuuksia, hakija voi hakemuksella ilmoittaa liikesalaisuuksiksi katsomansa tiedot sekä millä perustein hakija pitää ilmoittamiaan tietoja salassa pidettävinä. Näin Valtiokonttori tietää, mitä asioita hakija itse pitää liikesalaisuuden piiriin kuuluvana. Lopullinen päätösvalta siitä, miltä osin asiakirja on salassa pidettävä, on kuitenkin lain mukaan Valtiokonttorilla.
0295 50 3050, ma-pe 9.00-12.00
Valtiokonttori ei peri 0295-numeroihin soitetuista puheluista maksuja. Operaattorit perivät puheluista normaalin matkapuhelin-/palveluverkkomaksun.
Vaihde: +358 295 50 2000