Kaiku-palkintokilpailussa etsitään rohkeita kokeiluja ja uusia toimintatapoja. Palkituissa hankkeissa näkyy tänä vuonna vahvana myös vastuullisuusnäkökulma. Uuden työn Kaiku-palkinnon voitti Tullin selkokuvakokeilu ja sen jatkokokeilu Asiakaskokemuksen kehittäminen Lentotullissa. Kunniamaininnan sai Riihimäen vankilan turvallisuuden ja riskienhallinnan kehittämisprojekti. Palkinto jaettiin 7.5. Valtio Expossa. Voittaja sai 10 000 euroa Kaiku-rahaa jatkokehittämiseen sekä kuvanveistäjä Juhani Saksan suunnitteleman, elämänviisautta kuvastavan Kaiku-pöllö-veistoksen. Vuosi 2024 on myös Kaiku-palkinnon 20-vuotisjuhlavuosi.
Voittaja 2024: Tullin selkokuvakokeilu ja sen jatkokokeilu Asiakaskokemuksen kehittäminen Lentotullissa
Tullissa kehittämistyötä tehtiin ajatuksella, että julkisten palvelujen tulee olla käytettävissä ja saavutettavissa kaikille. Kokeilun vastuuhenkilöt kuvasivat asiaa ”sydämen sivistyksenä” ottaa kaikenlaiset ihmiset huomioon. Sosiaalista vastuuta toteutettiin laajalla yhteistyöllä eri toimijoiden kanssa. Samalla kun tuettiin tukea tarvitsevien ihmisten osallisuutta, kasvatettiin myös organisaation sisäistä ymmärrystä aiheesta. Kuvien käyttämisen hyödyistä on tieteellistäkin näyttöä. Tullissa lähdettiin ansiokkaasti edistämään palveluiden saavutettavuutta kuvia hyödyntämällä. Tämä voi helpottaa myös tullivirkailijoiden työkuormaa ja sujuvoittaa työtä haastavissa asiakaspalvelutilanteissa esimerkiksi silloin, kun ei ole yhteistä kieltä tai jos henkilöllä on haaste puheen tuottamisen ja ymmärtämisen kanssa. Kehitystyö on avannut mahdollisuuden uudenlaiseen tekemiseen niin omassa organisaatiossa kuin suunnannäyttäjänä muille toimijoille. Myös lapset on huomioitu kehittelemällä erilaisia aktiviteetteja lapsille toteutettuun omaan lastenhuoneeseen.
Erillinen artikkeli Tullin hankkeesta on luettavissa täällä.
Kunniamaininta 2024: Riihimäen vankilan turvallisuuden ja riskienhallinnan kehittämisprojekti
Tässä projektissa toteutettiin erinomaisella tavalla siirtymä aiemmasta reaktiivisesta, jälkikäteen reagoivasta toimintamallista proaktiiviseen, ongelmatilanteisiin ennakolta valmistautuvaan toimintamalliin. Sosiaalisen vastuun näkökulmasta työturvallisuutta parantamalla vahvistettiin työntekijöiden työhyvinvointia. Toteutus edistää työntekijöiden jaksamista ja ennaltaehkäisee tilanteita, joilla voisi olla hyvinkin kauaskantoisia vaikutuksia niin työntekijän kuin ylipäätään yksilön elämään. Pidemmän aikavälin vaikutuksia saavutetaan konkreettisilla toimintatapojen muutoksilla, joita ovat muun muassa haastavien tilanteiden havainnointiin, käsittelyyn ja purkuun rakennetut toimintamallit. Kaikkinensa vuorovaikutus on lisääntynyt ja asioista vaikenemisen sijaan työntekijöiden kesken puhutaan entistä avoimemmin. Toimenpiteillä on vaikutusta myös asiakkaiden turvallisuuteen, ja vangit voivat kokea ympäristön turvallisempana, kokea oikeudenmukaisuutta ja rauhaa sekä luottaa viranomaisten toimintaan.
Erillinen artikkeli Riihimäen vankilan hankkeesta on luettavissa täällä.
Kiinnostuitko? Lue lisää:
Kilpailuun osallistui kaikkinensa todella ansiokkaita toteutuksia, jotka kaikki hyvine tuloksineen ovat tutustumisen arvoisia. Tarkemmin tietoa palkituista, valintaraadin perusteista sekä myös muiden osallistuneiden ansiokkaista toteutuksista löydät Kaiku-palkintouutisesta.
Valtiokonttori myöntää vuosittain valtion virastoille myös työelämän kehittämisrahaa, josta voit lukea lisää täällä. Kaiku-kehittämisrahaa voidaan myöntää hakemuksesta valtion organisaatioiden uudistumis-, kehitys- ja kokeiluhankkeisiin, sekä viestintään ja verkostotoimintaan, joiden avulla virastot uudistavat toimintaansa. Rahoitusta voi hakea läpi vuoden.