Hyppää sisältöön

Valtiokonttorin uusi neuvottelukunta kokoontui – ”Innostava ja monialainen”

Valtiokonttorin uusi neuvottelukunta kokoontui ensimmäistä kertaa maaliskuun puolessa välissä. Neuvottelukunnan tehtävä on tukea Valtiokonttorin strategista suunnittelua. Sen on vuoden 2027 loppuun saakka Valtiokonttorin esityksestä asettanut valtiovarainministeriö.

Valtiokonttorin uusi neuvottelukunta ensimmäisessä kokouksessaan 14.3.2025. Kuvassa taka-alalla vasemmalta oikealle Jarkko Saarimäki, Elina Pylkkänen, Antti Koivula, Vesa Virtanen ja Juhani Damski. Etualalla vasemmalta oikealla Riitta Mustikkamäki, Marja Nykänen ja Liisa Räsänen.

 

Neuvottelukunnan puheenjohtajana jatkaa Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen.

Neuvottelukunnan muut jäsenet ovat kansliapäällikkö Juhani Damski ympäristöministeriöstä, pääjohtaja Antti Koivula Työterveyslaitoksesta, alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen työ- ja elinkeinoministeriöstä, pääjohtaja Jarkko Saarimäki Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista, pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Vesa Virtanen Puolustusvoimista sekä pääjohtaja Liisa Räsänen ja henkilöstöä edustava, tekninen projektipäällikkö Riitta Mustikkamäki Valtiokonttorista.

Neuvottelukunta on toiminut Valtiokonttorin strategisen johtamisen tukena, mikä on ollut todella arvokasta.

Ensimmäisessä kokouksessa keskusteltiin muun muassa odotuksista neuvottelukunnan työlle. Jäsenten jaettu näkemys on, että yhteinen, poikkihallinnollinen keskustelu, tiedon ja osaamisen jakaminen sekä toinen toisiltaan oppiminen on tärkeää. Esimerkiksi Suomen kokonaisturvallisuuteen liittyvät kysymykset nähtiin yhteisinä. Neuvottelukuntatyötä kuvatiin myös virkistävänä, innostavana ja monilaisena.

”Neuvottelukunta on toiminut Valtiokonttorin johdon strategisen johtamisen tukena, mikä on ollut todella arvokasta”, kuvailee Liisa Räsänen.

Liisa Räsäsen ajatuksena onkin, että laaja-alainen ja moniammatillinen neuvottelukunta toimii näin jatkossakin.

”Poikkihallinnollisella työskentelyllä voidaan vahvistaa synergioita ja kohdistaa niukkoja resursseja entistä tehokkaammin. Toimintatapojen yhdenmukaistaminen, parhaiden käytäntöjen, kehitysideoiden ja osaamisen jakaminen on erittäin tärkeää”, hän jatkaa.

Miltä näyttää Valtiokonttorin tulevaisuus neuvottelukunnan silmin?

Kun neuvottelukunnan jäsenet kuvailevat Valtiokonttorin roolia ja tulevaisuutta toistuvat jo edelläkin mainitut teemat: tärkeä, laaja-alainen, aikaansaava, yhteiskunnallisesti merkittävä.
Neuvottelukunnan jäsenillä on vahva luottamus Valtiokonttorin asiantuntemukseen ja kykyyn hoitaa tehtäviään, ja jopa ottaa uusia ohjaustehtäviä hoidettavaksi.

Automaatio, data-analytiikka ja tekoäly parantavat palveluiden saavutettavuutta ja nopeuttavat päätöksentekoa.

 

 

Neuvottelukunnan puheenjohtaja Marja Nykänen näkee yhtenä tulevaisuuden menestystekijänä Valtiokonttorin johdon kyvykkyyden määrittää ja kommunikoida organisaation strategia selkeästi henkilöstölle, ja johtaa sen mukaisesti.

Muita tulevaisuuden menestystekijöitä, joita neuvottelukunnan jäsenet nostavat esille ovat uusien toimintamallien ja teknologioiden rohkea pilotointi. Esimerkiksi automaatio, data-analytiikka ja tekoäly nähdään avaimina parantaa palveluiden saavutettavuutta ja nopeaa päätöksentekoa.

Valtiokonttorin ja koko valtionhallinnon tulevaisuuden nähdään myös kytkeytyvän kykyyn hyödyntää digitalisaatiota ja tekoälyä tehokkaasti.

Valtiokonttori nähdään neutraalina ja aikaansaavana tahona, jolla on kykyä tukea myös muita organisaatioita digitalisaatiossa ja tiedolla johtamisessa.

Menestystekijänä nähdään avoin yhteistyö viranomaisten ja sidosryhmien kesken sekä kyky mukautua nopeasti muuttuviin teknologisiin ja yhteiskunnallisiin tarpeisiin. Neuvottelukunnalle toivotaan myös roolia julkisen talouden tilannekuvan kokoajana.

Mikä neuvottelukunnan jäseniä innostaa työssään?

”Tunne siitä, että voin olla hyödyksi ja toisaalta, että saan itse eväitä oman ajatteluni kehittämiseen. Se on hyvin innostavaa”, vastaa kysymykseen puheenjohtaja Marja Nykänen.

”Neuvottelukunta voisi jatkossa entistä enemmän ennakoida heikkoja signaaleja ja toimintaympäristön muutostekijöitä, jotka vaikuttavat Valtiokonttorin strategiseen suunnitteluun”, hän jatkaa.

Kaikkia neuvottelukunnan jäseniä innostaa työssä hyvin samantyyppiset asiat: mahdollisuus oppia muilta ja tuoda oma osaaminen yhteiseksi ja yhteiskunnan hyväksi. Myös mahdollisuus vaikuttaa merkittävän toimijan, Valtiokonttorin, kehitykseen koetaan innostavana.

Lue myös

Uutinen 13.1.2025: Valtiokonttorin neuvottelukunta asetettu toimikaudelle 2025–2027

Muuta aiheeseen liittyvää

◄ Kaikki uutiset
Close menu
Pilvi Palvelubotti

Pilvi Palvelubotti