Hyppää sisältöön

Työkulttuuripodissa selvitetään, miten oppivaa työkulttuuria kehitetään valtiolla

Valmentavasta työkulttuurista puhutaan paljon, mutta mitä se tarkoittaa? Mitä konkreettisia oppeja valmentava ote tuo työyhteisölle? Kuinka yllättävät tilanteet voivat opettaa organisaatiota? Minkälainen muusa pakko on työkulttuurin kehittämisessä? Entä miten moderni viranomaistyö vastaa yhteiskunnan muutoksiin?

Valtiokonttorin Työkulttuuripodi lähtee Hennin kanssa tutkimusmatkalle selvittämään, miten uudenlaista työkulttuuria rakennetaan valtiolla. Podcastissa tarkastellaan sitä, miten virastoissa siirrytään käytännöistä ja johtamisesta, jossa ohjeet tulevat ylhäältä, valmentavaan työn tekemiseen tapaan, joka perustuu kannustamiseen, kysymiseen, kuuntelemiseen ja kokeilemiseen. Työkulttuuripodissa sanotaan hyvästit konsulttijargonille ja laitetaan virkamieshattu naulaan.

Innostusta, motivaatiota ja tuloksia

Uusia johtamisen ja työn malleja otetaan liian usein käyttöön ilman pohdintaa siitä, miksi niitä tarvitaan ja erityisesti missä asioissa. Työkulttuuripodin jaksoissa esitellään kuusi erilaista tarinaa ja tapaa uudistaa organisaation työkulttuuria valmentavaan ja oppivaan suuntaan. Esimerkkien kautta työyhteisöjä ja tiimejä halutaan kannustaa tarkastelemaan työn muutosta ja työn tekemisen tapoja ennakkoluulottomasti tutkien.

Työkulttuurin kehittäminen ei ole pikamatka, vaan edellyttää pysähtymistä ja jatkuvan kehittämisen ajatusta arjessa. Nyky-yhteiskunnassa työ on monimuotoistunut ja hektisyys sekä tehtävien kirjo on kasvanut. Kriittinen tieto ei ole enää vain johtajilla, vaan se on jaettua. Eri podijaksoja yhdistävä kysymys on, millaista oppimista tarvitaan juuri nyt.

– Työhyvinvoinnin ja myötätuntoisen johtamisen merkitys nousi esille useissa keskusteluissa. Oli muutos koronapandemian tai Ukrainan sodan kaltainen ulkoinen uhka tai organisaation sisällä vallitseva ongelma, johtajan tärkein taito on tuntea oma joukkue ja ymmärtää, miltä työn tekeminen tuntuu muuttuneissa olosuhteissa, Työkulttuuripodin juontaja Henni Purtonen Valtiokonttorista sanoo.

Kuka tahansa voi edistää valmentavaa ja oppivaa työkulttuuria

Valmentava ja oppiva työkulttuuri on ajattelu-, vuorovaikutus- ja toimintamalli, joka näkyy konkreettisena toimintana työyhteisön päivittäisessä työssä asiakkaiden, sidosryhmien ja kollegojen kanssa. Valmentavalle ja oppivalle työkulttuurille luonteenomaista on työhön liittyvien asioiden yhteisöllinen ratkaiseminen sekä työyhteisön oppimisen ja kehittymisen korostuminen. Lähde matkalle uudistuvan työn maailmaan ja oppimaan Työkulttuuripodin jaksojen kautta!

Tervetuloa keskustelemaan jaksojen aiheista myös sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella: #työkulttuuripodi

Tutustu myös valtionhallinnon valmentavan ja oppivan työkulttuurin VALOA-sivustoon, joka tarjoaa työyhteisöille työkaluja yhteisen työn ja työkulttuurin tarkastelemiseen ja kehittämiseen. Sivustolla olemme julkaisseet podcastin hyödyntämisohjeet, joiden avulla kannustamme työyhteisöjä perustamaan podipiirejä, kuuntelemaan jaksoja ja pohtimaan, mitä jaksojen teemat tarkoittaisivat oman työyhteisön kannalta. Miltä teidän työyhteisönne työ näyttää ja miten se on muuttumassa?

Kuuntele podcastia Spotifyssa tai Suplassa! Jaksot löytyvät myös valtiolla.fi-sivustolta.

Lisätietoja:

Työkulttuuripodi: viestintäasiantuntija Henni Purtonen, puh. 0295 502 017, henni.purtonen(at)valtiokonttori.fi

VALOA-sivusto: kehittämispäällikkö Sari Virta, puh. 0295 502 397, sari.virta(at)valtiokonttori.fi

Muuta aiheeseen liittyvää

◄ Kaikki uutiset