Hyppää sisältöön

RRF-rahoituksesta Suomessa myönnetty suurin osa eli 1,68 miljardia euroa

Valtaosa Suomeen tulevista EU:n elpymis- ja palautumistukivälineen (RRF) tuista, noin 1,68 miljardia euroa, on myönnetty tuensaajille. Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman (RRP) kokonaisbudjetti 2021–2026 on 1,95 miljardia.

Valtiokonttorin Tutkihallintoa.fi-palvelusta voi nähdä kaikki tuensaajat. Viisi suurinta tuensaajaa ovat St1 Oy (35,4 milj. euroa), Solar Foods Oyj (33,6 milj. euroa), Vantaan Energia Oy (30,2 milj. euroa), Suomen Hyötytuuli Oy (30 milj. euroa) ja Neste Oyj (27,7 milj. euroa).

Tietolähteenä on Valtiokonttorin ylläpitämä RRP-järjestelmä, johon tukea myöntävät viranomaiset raportoivat tiedot. Taulukot päivittyvät palveluun kerran viikossa maanantaisin.

Elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF) myönnettävä tuki perustuu tuloksellisuuteen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että komissio maksaa tuen vasta, kun maa on saavuttanut suunnitelmassaan sovitut välitavoitteet ja tavoitteet ja todentanut tavoitteiden saavuttamisen Euroopan komissiolle osoitetulla maksupyynnöllä.

Suomi ohjaa 50 % tuesta ilmastotoimiin ja luontokadon pysäyttämiseen

EU-maat ovat voineet hakea EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF) rahoitusta uudistuksiin ja investointeihin, jotka toteutuvat aikavälillä helmikuu 2020 – joulukuu 2026.

Maat voivat saada rahoitusta aiemmin sovittuun enimmäismäärään asti. Tuen saamisen edellytyksenä on Euroopan komissiolle toimitettu kansallinen elpymis- ja palautumissuunnitelma, jossa esitetään uudistukset ja investoinnit sekä selkeät tavoitteet niille.
Toimenpiteet pitää toteuttaa vuoden 2026 loppuun mennessä.

Kansallisten elpymissuunnitelmien tulee ohjata rahoitusta vähintään 37 % ilmastotoimiin ja luontokadon pysäyttämiseen sekä vähintään 20 % digitalisaatiotoimenpiteisiin. Suomi ohjaa kansallisessa suunnitelmassaan ilmastotoimiin 50 % rahoituksesta.

Väliaikainen järjestely, joka auttaa EU:ta palautumaan maailmanlaajuisista kriiseistä

EU:n Elpymis- ja palautumistukiväline (RRF) on väliaikainen järjestely, joka on keskeisessä asemassa sekä NextGenerationEU– että REPowerEU-suunnitelmien toteutuksessa ja täytäntöönpanossa.

NextGenerationEU:n tavoitteena on auttaa EU:ta selviämään Covid-19-pandemiasta. EU-maat voivat rahoituksen tuella toteuttaa kunnianhimoisia uudistuksia ja investointeja, jotka tekevät EU:n talouksista entistä kestävämpiä, selviytymiskykyisempiä ja valmiimpia vihreään siirtymään ja digitaaliseen muutokseen.

REPowerEU:n tavoitteena puolestaan on lieventää sosioekonomisia vaikeuksia ja maailmanlaajuisia energiamarkkinoiden häiriöitä, joita Venäjän hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut.

Valtiokonttorin tehtävänä Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman kokonaisuudessa on toimeenpanon hallinnointi ja valvonta. Valtiokonttori tuottaa Suomessa rahoitusta myöntäville viranomaisille palvelun, jonka avulla tukiviranomaiset toimeenpanevat ja seuraavat varojen käyttöä kattavasti, läpinäkyvästi ja lainsäädännön vaatimalla tavalla. Valtiokonttori raportoi elpymis- ja palautumissuunnitelman tavoitteiden ja periaatteiden toteutumista valtiovarainministeriölle.

Lisätiedot

Vesa Hagström, hankejohtaja, Valtiokonttori
Puhelin: 0295 50 2226
Sähköposti: vesa.hagstrom@valtiokonttori.fi

Tutkihallintoa.fi-palvelu

Muuta aiheeseen liittyvää

◄ Kaikki uutiset