Keskitetty valuuttakauppa- ja maksuprosessi laajenee kaikkiin valtion kirjanpitoyksiköihin. Muutos on tarkoitus toteuttaa Rahakas-kassaennustejärjestelmään Rondo-järjestelmän vaihtuessa Handi-palveluun.
Keskitetyssä valuuttakauppa- ja maksuprosessissa on tällä hetkellä mukana 14 kirjanpitoyksikköä, joiden valuuttamääräiset maksut kattavat suurimman osan valtion valuuttamääräisistä maksuista. Loput kirjanpitoyksiköt on tarkoitus ottaa mukaan Handin käyttöönottojärjestyksessä.
Keskitetty valuuttakauppa- ja maksuprosessi on toiminut jo useamman vuoden, ja sen avulla valtio on säästänyt merkittävästi valuutanvaihdon kustannuksissa. Valtiokonttorissa valuutta ostetaan kirjanpitoyksiköiden valuuttamääräisiä maksuja varten valtiolle edullisempaan hintaan kuin jos pankki toteuttaisi valuutanvaihdon. Kirjanpitoyksiköt hyötyvät myös siitä, että niiden ei tarvitse käsitellä kurssierotositteita, jos maksu hoidetaan osana valuuttakauppa- ja maksuprosessia.
Mikä muuttuu?
Handi-palvelun käyttöönotto ja keskitetyn valuuttakaupan ja maksamisprosessin laajentaminen tuovat muutoksia myös kassaennustejärjestelmään. Käytännössä muutokset liittyvät Handi-aineistojen siirtoihin Rahakkaaseen ja ennustetapahtumien automaattiseen tallentamiseen tapahtumiksi.
Muutoksia on tulossa myös raportteihin. Sen lisäksi kirjanpitoyksiköitä lisätään kassaennustejärjestelmän valuuttamääräisten ennusteiden tallennusnäkymille eli ennustepohjille.
Asiasta toimitetaan kirjanpitoyksiköille lisätietoa muutoksen yhteydessä.
Kaksi uutta valuuttaa mukaan
Keskitetty valuuttakauppa laajenee myös valuuttojen osalta, sillä mukaan otetaan kaksi uutta valuuttaa: Unkarin forintti (HUF) ja Puolan zloty (PLN).
Tämän jälkeen valuuttakaupan piirissä on yhteensä 12 valuuttaa: Australian dollari (AUD), Kanadan dollari (CAD), Sveitsin frangi (CHF), Tsekin koruna (CZK), Tanskan kruunu (DKK), Iso-Britannian punta (GBP), Unkarin forintti (HUF), Japanin jeni (JPY), Norjan kruunu (NOK), Puolan zloty (PLN), Ruotsin kruunu (SEK) ja USA:n dollari (USD).