Hoppa innehåll

Sammandragsrapport: Rapporteringen om ansvarsfullhet påskyndar statsförvaltningens hållbarhetsarbete

Statskontoret upprättade för tredje gången ett sammandrag av statsförvaltningens ansvarsrapporter som genomförts i enlighet med den enhetliga referensramen. Sammandraget beskriver hur ministerierna, ämbetsverken och inrättningarna beaktar hållbar utveckling i sin egen verksamhet och i användningen av gemensamma medel.

I sina ansvarsrapporter beskriver organisationerna inom statsförvaltningen hur de genom sin kärnverksamhet och kompetens främjar de 3–5 av FN:s mål för hållbar utveckling (verksamhetens handavtrycket) som de identifierat och som de anser vara de mest centrala. Organisationerna berättar också i sina rapporter om hur de sörjer för de direkta konsekvenser som deras verksamhet orsakar verksamhetsmiljön (verksamhetens fotavtryck).

I rapporterna identifierades oftast målen för klimatgärningar, en hållbar konsumtion, människovärdigt arbete och ekonomisk tillväxt samt målen för fredliga och inkluderande samhällen och god förvaltning. Liksom under tidigare rapporteringsår identifierades alla 17 av FN:s mål för hållbar utveckling i statsförvaltningens och den offentliga förvaltningens ansvarsrapporter.

Ansvarsrapportering

  • Uppmuntrar organisationerna att fästa uppmärksamhet vid den egna verksamhetens möjligheter att påverka främjandet av hållbar utveckling.
  • Avslöjar eventuella utmaningar för organisationen när det gäller att beakta hållbarhetsaspekter i den egna verksamheten.
  • Visar för intressentgrupperna hur organisationen berättar om sitt arbete och följer upp dess utförande för att uppnå målen för hållbar utveckling.

Trots kriser men samtidigt på grund av dem måste man satsa på långsiktigt hållbarhetsarbete

Även om Finland fortfarande placerar sig i topp i FN:s landsjämförelse för hållbar utveckling har poängtalet minskat något jämfört med året innan. Orsakerna till minskningen är framför allt den ohållbara konsumtionspraxisen och de externa effekter som Finland orsakat och som bromsar upp den hållbara utvecklingen i andra länder. Ett aktivt främjande av hållbarhetsarbetet kräver i fortsättningen allt mer ambitiösa mål för verksamheten och att man hittar lämpliga indikatorer för uppföljningen av framstegen.

För att främja ett långsiktigt och konsekvent arbete har många organisationer börjat genomföra ett separat program, en plan eller strategi för sitt ansvarsarbete. Ett mer långsiktigt program stöder organisationens ansvarsarbete och bidrar till att strukturera vilka åtgärder organisationen bör främja. Organisationerna har ur programmen, planerna och strategierna främst hämtat stöd för arbetet med indikatorerna och målen.

– Ansvar enligt Statskontorets anvisningar och rapporteringen om det har glädjande nog hittat sin plats i statsförvaltningens organisationer. Denna utveckling är bara en början och alla samhällsaktörers insats behövs fortfarande för att bygga upp en hållbar utveckling, säger Liisa Räsänen, Statskontorets generaldirektör.

I sammandraget av ansvarsrapporterna 2023 har granskats sammanlagt 57 rapporter. Av dessa har 52 utarbetats av ministerier, ämbetsverk och inrättningar. Också HAUS kehittämiskeskus, Folkpensionsanstalten, Senatkoncernen, Finlands skogscentral och Arbetshälsoinstitutet har gjort en rapport i enlighet med Statskontorets anvisning.

Bekanta dig med Statskontorets sammandragsrapport och delta i diskussionen med hashtaggen #KestävyysYhdessä.

RAPPORT: SAMARBETE FÖR ATT BYGGA UPP EN HÅLLBAR FRAMTID

REFERAT AV SAMMANDRAGSRAPPORTEN

Mer information:

Katri Kanerva, utvecklingschef, tfn 0295 50 3364, katri.kanerva(at)valtiokonttori.fi

Netta Jakola, ansvarsexpert, tfn 0295 50 3364, netta.jakola(at)valtiokonttori.fi

Intervjuförfrågningar:

vastuullisuusraportointi(at)valtiokonttori.fi

Annat som anknyter till detta

◄ Alla nyheter