Hoppa innehåll

Det viktigaste är att överföra kompetens i vardagen

Vid ett evenemang som Statskontoret ordnade i slutet av oktober 2024 funderade man kring bibehållande av ekonomisk kompetens mitt bland förändringar. Stärkandet av organisationens kompetens och överföringen av information mellan kollegor och ämbetsverk betonas mitt i spartrycket.

Utöver förändringarna i myndigheternas verksamhets- och säkerhetsmiljö har Finlands ekonomiska situation och EU-regleringen ökat behovet av att utveckla statskoncernens och bokföringsenheternas verksamhet. Finlands statsfinanser har uppvisat ett underskott under en lång tid. Regeringen har som mål att höja finländarnas levnadsstandard, styra in Finlands ekonomi på en hållbar tillväxtbana och vända den skuldsättningsutveckling som hotar välfärden.

Med ekonomiplanering mot produktivitet och bättre resultat

Trots att betydande åtgärder vidtas i regeringsprogrammet uppvisar statsfinanserna ett underskott på cirka 12 miljarder euro. Den åtgärdshelhet på 9 miljarder euro som regeringen beslutat om räcker ännu inte till för att vända skuldkvoten mot en sjunkande riktning. Läget i statsfinanserna i kombination med målen i regeringsprogrammet framhäver vikten av en fungerande ekonomisk planering och förvaltning.

– Det skärpta ekonomiska läget tvingar oss att ändra tillvägagångssätten även inom statens ekonomiförvaltning och fråga vad vi gör och inte gör i fortsättningen. Statens ekonomiexperter ska också stödja ledningen i beslutsfattandet, konstaterar finansministeriets budgetchef Mika Niemelä i sitt anförande.

Enligt Niemelä är en effektiv ekonomiförvaltning en viktig del av att svara på spartrycket. I framtiden bör man också undersöka möjligheterna att lätta på ekonomiförvaltningen även i budgetlagstiftningen.

Information för ledning och beslutsfattande

Enligt Statens revisionsverks granskningsiakttagelser har ämbetsverken behov av att utveckla fördelningen av arbetstiden. Uppgifterna om fördelningen av arbetstiden utnyttjas inte heller tillräckligt i ledningen och beslutsfattandet. Det finns stora variationer mellan ämbetsverken och förvaltningsområdena i hur mycket av arbetstiden som används för lagstadgade uppgifter.

Å andra sidan är det delvis svårt att definiera de lagstadgade uppgifterna, eftersom uppgifterna definieras i lagar på olika sätt. En del av uppgifterna är av allmän karaktär och uppgifterna definieras i många olika föreskrifter. Det förekommer också skillnader mellan ämbetsverken vad gäller den exakta nivån för uppföljningen av arbetstiden.

– Det väsentliga är att besluta på vilken noggrannhetsnivå det lönar sig att följa upp verksamheten så att informationen verkligen är till nytta för ledningen och beslutsfattandet, säger revisionschef Tea Grönlund vid Statens revisionsverk.

Genom utbildningshelheten för statlig ekonomiförvaltning ökas kompetensen

Utbildning, forskning och innovationer är kärnan i hållbar utveckling. Utbildning är en förutsättning för minskad ojämlikhet, arbetslivsfärdigheter och hållbar ekonomisk tillväxt. Det främjar likabehandling, välfärd och demokrati. Utbildningshelheten för statlig ekonomiförvaltning stöder kompetensutvecklingen och kontinuiteten i den statliga ekonomiförvaltningen.

Enligt den bedömning som presenteras i utvecklingsplanen för den statliga ekonomiförvaltningen går cirka 600 anställda inom den statliga ekonomiförvaltningen i pension eller byter till andra sektorer före 2030. Stark kompetens inom statlig ekonomiförvaltning är en förutsättning för att man även i fortsättningen ska kunna trygga riktiga och tillräckliga uppgifter om statens bokföring och bokslut samt sakkunnig utveckling av processerna i statens ekonomiförvaltning.

Tolkar mellan ekonomin och ämbetsverkets lagstadgade uppgift

Servicechef Juho Ajo från Statskontoret konstaterade i sitt förslag att hela organisationens kompetens avgör hur väl organisationens ekonomiförvaltning fungerar. Det räcker alltså inte att utbilda experter inom ekonomiförvaltningen. Till exempel identifierades datasystemutvecklarna som en viktig målgrupp i planeringen av utbildningshelheten för den statliga ekonomiförvaltningen.

– När de som skapar ett nytt ekonomiskt kopplat system förstår ekonomiförvaltningen och dess logik uppstår idéer för genomförandet och slutresultatet blir system som bättre lämpar sig för det praktiska arbetet, preciserar Ajo.

Som det konstaterades i många anföranden under evenemanget fattar direktörerna beslut och motiverar dem alltid utifrån tillgänglig information. Det som har uppmärksammats vid tidpunkten för beslutsfattandet framgår av motiveringen. Ekonomifolket har en viktig uppgift att fungera som tolkar mellan ekonomin och dem som genomför ämbetsverkets lagstadgade uppgift.

Bekanta dig med evenemangets material på Statskontorets webbplats

Vid evenemanget Aktuellt om statens ekonomiförvaltning hördes förutom ovan nämnda talare även andra inlägg. Utbildningshelheten för statlig ekonomiförvaltning presenterades av ekonomiförvaltningsexpert Sini Pesonen från Statskontoret och utbildningschef Katja Valtonen från HAUS Kehittämiskeskus Oy. Under evenemanget hördes också kommunikationsministeriets ekonomichef Riitta Rosenbergs tankar om att upprätthålla och utveckla bokföringsenhetens ekonomiska kompetens. I slutet av förmiddagen diskuterades ännu effektiviteten och framtiden för den statliga ekonomiförvaltningen under ledning av Lasse Skog, chef för divisionen Ekonomi, kunskap och arbetsliv vid Statskontoret.

Evenemangets presentationsmaterial > (Virtu-inloggning, tillgänglig endast för personer som arbetar inom statsförvaltningen)

Utbildningshelheten om statens ekonomiförvaltning >

Indikatorer för ekonomiförvaltningen i tjänsten Granskaförvaltningen.fi > (Virtu-inloggning, tillgänglig endast för personer som arbetar inom statsförvaltningen)

Läs också som bakgrund till utvecklandet av den statliga ekonomiförvaltningen.

Nyhet: Utvecklingsplanen för den statliga ekonomiförvaltningen fokuserar på prognostisering och produktivitet >

Mer information:

Utbildningshelheten om statens ekonomiförvaltning:
Ekonomiförvaltningsspecialist Sini Pesonen, tfn 0295 502 030, sini.pesonen(at)valtiokonttori.fi

Utvecklingsplan för statens ekonomiförvaltning:
direktör Helena Lappalainen, Palkeet, tfn 029 556 2015, helena.lappalainen(at)palkeet.fi
divisionschef Lasse Skog, Statskontoret, tfn 0295 502 444, lasse.skog(at)valtiokonttori.fi

Annat som anknyter till detta

◄ Alla nyheter