-
Vad betyder delgivning av testamente?
Testamentet delges arvingarna. Syftet med delgivningen är att arvingarna ska få kontrollera huruvida testamentet har upprättats i lagstadgad form. Om det inte finns några arvingar, ska Statskontoret delges testamentet.
-
Jag har upprättat ett testamente. Ska jag skicka det till Statskontoret?
Nej. Testamentet delges först efter att den som upprättat det har avlidit.
-
Ska Statskontoret kallas till bouppteckningen om det finns ett testamente men inga arvingar?
I princip ska Statskontoret då kallas till bouppteckningen. I praktiken har vi inte ansett detta nödvändigt i de fall då hela egendomen har testamenterats. För Statskontoret räcker det om testamentet delges Statskontoret efter bouppteckningen. Ett bouppteckningsinstrument är en förutsättning för att Statskontoret ska kunna godkänna testamentet.
-
Behöver jag skicka en fullständig släktutredning till Statskontoret i samband med delgivningen av testamentet? Utreder Statskontoret huruvida den som upprättat testamentet har avlidit utan arvingar?
Statskontoret kontrollerar inte släktutredningar i ärenden som gäller testamenten. Den som sköter delgivningen ansvarar för att ta reda på vem testamentet ska delges. Till Statskontoret skickas med testamentet förutom en kopia av bouppteckningsinstrumentet dessutom en kopia av arvlåtarens ämbetsbetyg av vilket framgår att arvlåtaren har avlidit samt en kopia av en universell testamentstagares ämbetsbetyg av vilket framgår att hen lever (kopia av registerutdrag om det är fråga om en sammanslutning).
-
Om jag lämnar in testamentet personligen vid Statskontoret, kan det behandlas medan jag väntar?
Tyvärr inte. Testamenten behandlas i den ordning de lämnas in. Ett testamente kan lämnas in på Statskontoret. Det kan lämnas till informationen i nedre entrén varifrån det skickas vidare till registratorskontoret. Om du själv vill hämta testamentet ska du nämna det i följebrevet till delgivningen. Statskontoret meddelar när du kan hämta testamentet från informationen.
-
Änkan/änklingen lever fortfarande. Ska ett inbördes testamente efter maken/makans död delges Statskontoret om det inte finns sekundära arvingar?
Ett testamente delges Statskontoret endast då det inte finns några arvingar. Änkan/änklingen ärver sin make/maka enligt 3 kap. 1 § i ärvdabalken, och Statskontoret nämns inte heller bland de sekundära arvingar som räknas upp i 2 momentet i samma paragraf. I detta fall behöver testamentet inte delges Statskontoret.
-
Egendom har testamenterats till mig. Ska Statskontoret delges testamentet?
Testamentet ska alltid delges arvingarna. Syftet med delgivningen är att arvingarna ska få kontrollera huruvida testamentet har upprättats i lagstadgad form. Om det inte finns några arvingar, ska Statskontoret delges testamentet.