-
Hur ansöker man om ersättning för stängning för medelstora och stora företag?
Ersättning för stänging för medelstora och stora företag ansöker man från Statskontoret. Ansökningsblanketten med bilaga kommer att publiceras på webbsidan när ansökningen öppnas den 15.7.
-
Koncernen har flera olika verksamhetsställen som har olika stängningsperioder. Vilka av dessa ska tas med ansökan om ersättning för stängning?
Den sökande ska i bilagan till ansökan om ersättning för stängning ange en lista över alla de finska dotterbolagen som hör till koncernen. I samband med detta ska även stängningsperioden för respektive dotterbolag anges separat.
-
Kan nya medelstora och stora företag få ersättning för stängning?
En förutsättning för att stödet ska beviljas är att företagets omsättning har minskat med över 30 procent för den kalendermånad eller de månader som företagets verksamhetsställe har förordnats hållas stängd enligt lagen eller med myndighetsbeslut, jämfört med motsvarande kalendermånad eller kalendermånader för år 2019. Det här betyder att företaget kan inte få ersättning för stängning för medelstora och stora företag om det grundats efter år 2019.
-
Kan ansökan om ersättning för stängning för medelstora och stora företag göras via e-tjänsten?
Nej. Ansökan om ersättning för stängning för medelstora och stora företag görs med en ansökningsblankett i pappersformat. Utöver det behövs en revisorsrapport och blankett med tilläggsuppgifter som bilaga. Ansökningen lämnas in till Statskontoret via Statskontorets krypterade e-posttjänst.
-
Kan man ansöka om kostnadsstöd om man fått ersättning för stängning?
Ja. Om koncernen har ansökt om ersättning för stängning kan kostnadsstöd endast sökas som koncern. Från kostnadsstödet görs avdrag för övriga till samma tidsperiod beviljade EU-stöd. Det av EU reglerade koncernspecifika stödtaket på 10 miljoner euro får heller inte överskridas.
-
Vilken typ av kostnader ersätts med ersättningen för stängning för medelstora och stora företag?
Den till medelstora och stora företag riktade ersättningen för stängning täcker 70 % av stängningsperiodens förluster. Stängningsperiodens förlust kan dock högst vara företagets/koncernens sammanlagda summa rörande de anställdas löner och oflexibla kostnader gällande stängningsperioden för den delen av affärsverksamheten som omfattas av stängningsbestämmelsen.
-
Hur mycket ersättning för stängning kan man få?
Stödets maximibelopp är 1 800 000 euro. Vid beviljande av stödet beaktas att inte den av Europeiska kommissionen beslutade koncernspecifika övre gränsen på 10 000 000 euro överskrids.
-
Var hittar jag anvisningarna till revisorsrapporten?
Anvisningarna till revisorsrapporten finns på vår webbsida.
-
Hur definieras medelstort och stort företag?
Till medelstora företag räknas de företag som har 50-250 anställda och med en årsomsättning på 10-50 miljoner euro eller med balansräkningens slutsumma på 10-43 miljoner euro. Stora företag är större än så.
-
Kan ett enskilt företag ansöka om ersättning för stängning som gäller för medelstora och stora företag?
Ja, om företaget inte hör till någon koncern. Om företaget hör till en koncern, ansöks alltid ersättningen för stängning för medelstora och stora företag som koncern.
-
Vem kan ansöka om ersättning för stängning för medelstora och stora företag?
Företag med kundlokaler som förordnades hållas stängda under mars-april 2021 antingen enligt lagen om inkvarterings- och förplägnadsbranschen eller enligt lagen om smittsamma sjukdomar kan ansöka om ersättning för stängning som gäller för medelstora och stora företag. Företag som sysselsätter minst 50 anställda och vars omsättning för stängningsperiodens kalendermånader har minskat med över 30 % jämfört med motsvarande tidsperiod för 2019 kan ansöka om ersättning. Om kundlokalerna stängts frivilligt kan ersättning för stängning inte beviljas. Kontrollera de lagenliga stängningsperioderna från vår tjänstesida.
-
Hur inverkar det på ansökan att koncernens moderbolag är en allmännyttig förening?
Den ekonomiska verksamheten för en förening kan beaktas som föreningens omsättning, om föreningen även idkar annan verksamhet.
-
Till koncernen hör ett bolag som har varit i ekonomiska svårigheter 31.12.2019. Kan koncernen trots detta få ersättning för stängning?
Ersättning för stängning kan inte beviljas ifall hinder enligt § 6 gäller för något av koncernens bolag. Ersättning för stängning kan dock i vissa fall beviljas om till exempel ett bolag som hör till koncernen och som varit i ekonomiska svårigheter 31.12.2019 kan påvisa att hinder enligt lagen inte längre föreligger vid tidpunkten för bevilande av stödet.
-
Till koncernen hör bolag som har olika långa, av myndigheterna utfärdade, stängningsperioder. Hur bestäms i de här fallen stängningsperioden till mellanbokslutet?
Mellanbokslutets tidsperiod bestäms enligt vad som har varit den längsta förordnade stängningsperioden för varje enskilt bolag, det vill säga enligt tidigaste startdatum för stängningsperioden och senaste slutdatum för stängningsperioden. Om till exempel koncernens moderbolag har haft verksamhetsställen stängda under tidsperioden 9.3.-18.4.2021 och dotterbolaget under tidsperioden 9.3.-8.4.2021, görs mellanboksluet för alla till koncernen hörande bolag för tidsperioden 9.3.-18.4.2021.
-
Ska hela omsättningen för mars-april anges i ansökningen om ersättning för stängning fast stängningen omfattades av fastslagna datum?
I bilagan till ansökningen om ersättning för stängning anges, med undantag från uppgifterna i stängningsperiodens mellanbokslut, företagets eller alla till koncernen hörande bolagens omsättningar för hela kalendermånader, till exempel för tidsperioden 1.3.-30.4.2021 ifall företagets restaurangstängning har varit i kraft under tidsperioden 9.3.-18.4.2021. För att kunna bestämma den i lagen angivna minskningen av omsättningen, ska även motsvarande uppgifter om omsättningen anges för kalendermånaderna 1.3.-30.4.2019.
-
I företagets bokföring bokförs till exempel månatliga periodiseringar alltid till månadens sista dag. Hur ska de här beaktas eller bokföras i mellanbokslutet för stängningsperioden?
Månatliga periodiseringar som görs i bokföringen, såsom periodiseringar av semesterlöner eller avskrivningar av anläggningstillgångar, kan fördelas per dag för stängningsperioden. Om till exempel företagets restaurangstängning gällde för perioden 9.3.-18.4.2021, kan semesterlöneperiodiseringar och avskrivningar av anläggningstillgångar bokföras enligt andelen 41/61 dagar.
-
Kan mellanbokslutet göras för stängningsperiodens hela kalendermånader? I bokföringen bokförs exempelvis periodiseringar per månad till kalendermånadens sista dag.
Företaget/koncernen ska uttryckligen göra mellanbokslutet för stängningsperioden, för att den i lagen ämnade förlusten för stängningsperioden ska kunna bestämmas. Därmed kan mellanbokslutet inte göras för hela kalendermånader.
-
Hur fungerar mellanbokslutet i ersättningen för stängning?
Företaget/koncernen gör ett mellanbokslut för företaget/koncernen som gäller för stängningsperioden. Om till exempel företagets restaurangstängning har varit i kraft under tidsperioden 9.3.-18.4.2021 ska ett mellanbokslutet göras för stängningsperioden 9.3.-18.4.2021.
-
Behöver lönekostnaderna redovisas per dag för den tidsperiod som de hör till när det gäller löner som betalas som månadslön en eller två gånger i månaden?
Till övriga kostnader räknas de oflexibla kostnader för affärsverksamheten som företaget angett i sin ansökan. Därför ska även lönekostnaderna anges endast för stängningsperiodens dagar.
-
Hur beaktas flera olika verksamhetsställen i samband med kostnaderna?
I bestämningen av ersättningen för stängning inverkar de övriga kostnader för stängningsperioden som företaget angett i sin ansökan. Till övriga kostnader räknas de oflexibla kostnader som företaget angett i ansökningen gällande stängningsperioden för den delen av affärsverksamheten som omfattas av stängningsbestämmelsen. Med andra ord beaktas hela företagets (eller företagskoncernens) övriga kostnader för stängningsperioden och för den delen av affärsverksamheten som omfattas av stängningen.