-
Mitä?
Työsuojelu on turvallisuusjohtamista ja yhteistoimintaa, jota toteutetaan jokaisella työpaikalla. Vastuu työpaikan turvallisuudesta ja terveydestä on työnantajalla.
Työturvallisuuslain (738/2003) perusvaatimus on, että työ ei saa aiheuttaa terveyden menettämisen vaaraa. Tämän takaamiseksi työnantajan velvollisuutena on huolehtia mm.- työn vaarojen selvittämisestä ja arvioinnista
- työolojen seurannasta
- toimenpiteistä vaarojen vähentämiseksi ja työolojen parantamiseksi.
Turvallisuutta parannetaan työpaikalla yhteistoiminnassa henkilöstön kanssa. Työntekijöiden tulee noudattaa työnantajan antamia ohjeita ja määräyksiä ja välttää epäasiallista käyttäytymistä. Jokaisella on velvollisuus ilmoittaa puutteista ja epäkohdista esimiehelle ja työsuojeluvaltuutetulle tai työsuojelupäällikölle.
Laissa on määritelty yleisten säännösten lisäksi työtä ja työolosuhteista koskevia tarkempia säännöksiä, jotka koskevat mm.- ergonomiaa, fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista kuormittavuutta ja eräitä työn vaaroja koskevat säännökset
- työpaikan ja työympäristön rakenteita
- kemiallisia, fysikaalisia ja biologisia tekijöitä ja vaarallisten aineiden käyttöä
- koneiden, työvälineiden ja muiden laitteiden turvallisuutta
- onnettomuuden vaaran torjuntaa, pelastautumista ja ensiapua
- henkilöstötiloja.
Työsuojelun yhteistoiminnasta säädetään laissa työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojelun yhteistoiminnasta (44/2006). Lain perusteella on sovittu valtion työsuojelun yhteistoimintasopimus (28.3.2010), jonka perusteella virastot tekevät omat työsuojelun yhteistoimintasopimuksensa.
Valtion työelämäneuvottelukunta: työsuojelutoiminnan vastuut ja roolit >
-
Työsuojelun toimijat
-
Verkostoituminen
-
Työsuojeluosaamisen kehittäminen