Hyppää sisältöön
Viiden ihmiset sormet muodostavat tähden muodon

Yhteisön yhteistyössä on voimaa – kanssakulkijoiden kokemukset auttavat eteenpäin pilvimatkalla

Viime syksynä ideoimme Valtiokonttorissa blogisarjaa, joka valaisisi valtiohallinnon julkipilveen liittyvän kehityksen keskeisistä kysymyksiä. Ideointimme sai tuulta alleen Pilvipalveluiden yhteistyöryhmissä ja lopputuloksena syntyi tusinan verran blogikirjoituksia, joissa valtionhallinnon pilvipalveluiden kehitystyössä mukaan olevat asiantuntijat jakavat omia ja organisaationsa kokemuksia ja näkökulmia aiheeseen. Tässä niistä poimintoja.

Kimppakyyti kannattaa

Taivas on kattona iso ja pilvet jatkuvat horisonttiin asti. Blogeista selkeästi nousee tarve yhteistyölle ja uuden oppimiselle. Pilvi tarjoaa paljon mahdollisuuksia, eikä kukaan tunne ja hallitse niitä yksin. Kokemukset ovat todella arvokkaita ja niitä kannattaa kuunnella.

Pilvimatkalta kertyvät kokemukset palvelevat koko valtionhallintoa.

Oli erityisen mukavaa lukea kokemuksia siitä, kuinka yhteistyö ja tiedon jakaminen käytännössä toimii. Tuulia Toimela Tullista puki asian näin: ”Valtionhallinnon strateginen pilviyhteistyöryhmä on antoisa foorumi pilvimatkalaisille.” Itse alleviivasimme Esko Kaarlosen kanssa saman asian näin: ”Valtionhallinnon pilvikehitystyötä tehdään yhdessä. Pilvimatkalta kertyvät kokemukset palvelevat koko valtionhallintoa.”

Rohkeutta ja näkemystä on oltava

Pilvi-palveluihin siirtyminen on määrätietoista työtä, jossa strategia ja oman ymmärryksen lisääminen korostuu. Jarkko Levasma avasi valtiovarainministeriön näkemystä pilvimatkasta seuraavasti: ”Lento pilveen vaatii rohkeutta, yhteistyötä ja uudistumiskykyä, mutta tarjoaa tärkeitä palkintoja. Asiakasneuvottelukunta toimii pilvikaton rikkojana.”

Strategisen suunnan löytämisessä ja säilyttämisessä auttavat valtionhallinnon yhteiset pilvilinjaukset ja Valtorin tuottamat perusratkaisut. Mira Holmroos-Kolari ja Juha Nieminen tiivistivät Valtorin osuutta näin: ”Valtori on asiakkaiden tukena pilvimatkalla. Digitaalinen peruskivijalka vakaana myös vaikeissa oloissa. Pilviperustakokonaisuutta rakennetaan juuri siksi, että uusien ominaisuuksien lisääminen olisi mahdollisimman ketterää.”

Kati Willman ja Antti Eronen kertoivat, että myös Palkeiden pilvimatka on alkanut – perille tähdätään vaiheittain vuoden 2030 loppuun mennessä, jossa yhtenä onnistumisen edellytyksenä on yhtenäinen näkemys tietojen luokittelusta.

Mahdollisuuksia nähdään ja onnistumisia koetaan

Pilviteknologia kehittyy nopeasti. Se tuo meidän kaikkien ulottuville mahdollisuuksia, joita perinteisesti ei ole ollut saatavilla tai niihin ei ole ollut varaa.

KEHA-keskus on pilvipalveluiden varhaisena omaksujana onnistunut saamaan paljon hyötyjä toimintaansa. Kuten Arto Saranpää blogikirjoituksessaan varoittaa, pilven mahdollisuuksia ei kannata jättää käyttämättä: ”Teknologian kehityksen ulkopuolelle jättäytyminen on riski. Tehokkuus, nopeus ja älykkyys – nämä ovat avainsanoja, kun puhumme organisaatiomme viimeisimmistä innovaatioista tietojärjestelmäkehityksessä.”

Pilvikehityksen kolme avainsanaa: tehokkuus, nopeus ja älykkyys

Marita Risku valtioneuvoston kansliasta pohti tiedon luokittelun mahdollisuuksia sen turvaamisessa aatoksellaan ”salaus korottaa pilvipalveluiden tietoturvaa. Luottamuksellisuustunnisteet tiedon luokittelun ja suojaamisen avuksi.

Fimeassa Joonas Tuominen näkee, että ”pilvihallittu päätelaite mukautuu ketterästi moneen tarpeeseen. Tärkeintä on muuttaa tapa ajatella laitehallintaa.”  Mirke Turunen jakaa samoin omia kokemuksiaan laajemmin: ”Kun myytit oli murrettu, aloimme viestiä, mitkä asiat meillä olisivat paremmin, jos hyödyntäisimme julkipilveä. Huoli ja vastustus vaihtui aitoon kiinnostukseen.”

Juha Vuojärvi Verohallinnosta oli kokenut, että ”palvelujen saatavuus on parantunut merkittävästi, katkoksia ja häiriöitä on ollut vähemmän.” Juha nosti oppina myös teknologiatoimittajan valmiiden mallien ja parhaiden käytäntöjen hyödyntämisen silloin, kun siihen on mahdollisuus.

Välillä onnistuminen on työlästä ja kuten kaikissa muutoksissa on aina muistettava pitää ihmiset mukana niissä. Tästä kirjoittelin itse toimistoympäristömme muutosprojektin kokemuksesta tuoreeltaan rikastuneena yhtenä kiteytyksenä: ”Näinkin pääsimme maaliin, kannattaa osallistaa enemmän.”

Pysy kuulolla!

Tässä yhteydessä lämpimät kiitokset kaikille vieraskynäilijöille! Yhdessä kohti pilviä -kirjoitussarjamme jää nyt pienelle huilille. Mutta huoli pois, jatkoa seuraa! Aiheen pariin palataan vielä kevään mittaa parin podcast-jakson verran – kevään suurinta valtionhallinnon tapahtumaa Valtio Expoa unohtamatta. Kuulemisiin siis kesää kohden!

Jos haluat kuulla lisää matkakertomuksia tai jakaa omia kokemuksiasi pilvipalveluiden parissa, ole yhteydessä!

Kirjoittaja

Petri (Elmeri) Ellmén
Valtiokonttori

* * *

”Yhdessä kohti pilviä” -blogisarja avaa erilaisia näkökulmia valtionhallinnon pilvipalveluiden kehittämiseen. Kirjoittajina toimivat Pilvipalveluiden yhteistyöryhmissä mukana olevat asiantuntijat.

Kuva
Gerd Altmann, Pixabay