Hyppää sisältöön
sininen palapeli

Mistä on Suomen julkinen hallinto tehty?

Tiedätkö, kuinka paljon Suomen julkisessa hallinnossa on organisaatiota? Ei se mitään, en minäkään tiennyt – kunnes nyt, kun olemme sen selvittäneet. Olemme merkittävän äärellä, kun ensimmäistä kertaa historiassa voimme kohtuullisen yksiselitteisesti vastata tähän yksinkertaiseen kysymykseen.

Olen itsekin sujuvasti puhunut, ja mielestäni pienesti edistänytkin, tietojohtamista julkisessa hallinnossa tietämättömänä edustamani sektorin organisaatioiden lukumäärästä. Tai edes kaikkien niiden olemassaolosta. Siis paljon puhetta tiedosta, vailla parempaa tietoa.

Sama valitettavasti koskee meitä kaikkia: virkakuntaa, poliittisia päättäjiä sekä kansalaisia. Meillä kenelläkään ei ole yhteisesti jaettua tai yksiselitteistä tietoa julkisen hallintomme rakenteesta ja siihen liittyvien organisaatioiden muodostamasta kokonaisuudesta. Tieto meillä tästä on kyllä ollut olemassa, tosin kovin hajautuneena – mutta etsivä löytää.

Tiedon palaset loksahtavat yhteen

Patentti- ja rekisterihallituksen ja Verohallinnon ylläpitämästä Yritystietojärjestelmästä (YTJ) löytyy tieto kaikista Suomen yritystunnuksellisista (y-tunnus) organisaatioista. Tilastokeskus on luokitellut nämä organisaatiot sektoriluokituksen mukaisesti, josta löytyvät julkisyhteisöt selkeästä rakenteesta luokiteltuna valtionhallintoon, paikallishallintoon sekä sosiaaliturvarahastoihin.

Visuaalinen raportti antaa kuvan julkisen hallinnon rakenteesta.

Valtiokonttori puolestaan kokoaa vuosittain tiedot kuntien ja kuntayhtymien liikelaitoksista, osakkuusyhtiöistä, tytäryhteisöistä ja taseyksiköistä sekä hyvinvointialueiden ja hyvinvointiyhteisöjen osakkuus- ja tytäryhteisöistä. Samoin Valtiokonttori julkaisee vuosittain tiedot valtion budjettitalouteen kuuluvista kirjanpitoyksiköistä, tulosohjatuista virastoista sekä työnantajavirastoista.

Yhdistämällä edellä kuvatut tiedot saimme muodostettua varsin kattavan kuvan julkisen hallinnon rakenteesta ja siihen liittyvistä organisaatioista. Nyt nämä tiedot on julkaistu visuaalisena raporttina Tutkihallintoa.fi-palvelussa, johon julkisen hallinnon organisaatiotiedot päivitetään jatkossa vähintään vuosittain.

Ja kuvasta paljastuu…

Niin, ja siihen alkuperäiseen kysymykseeni, kuinka paljon Suomen julkisessa hallinnossa olikaan organisaatiota? Kaikkiaan yhteensä 4 238 organisaatiota, joista sosiaaliturvarahastoja on 5 % (196 kpl), valtionhallinnon organisaatioita 10 % (419 kpl) ja paikallishallinnon organisaatioita 85 % (3 627 kpl).

Suomen julkisessa hallinnossa on yhteensä 4 238 organisaatiota.

Paikallishallinto jakautuu edelleen hyvinvointialuehallintoon 5 % (177 kpl) osuudella ja kunnallishallintoon 95 % (3 489 kpl) osuudella. Suurin yksittäinen organisaatioryhmä kunnallishallinnossa on kuntien tytäryhteisöt, joiden lukumäärä (1 917 kpl) kattaa lähes puolet kaikista julkisen hallinnon organisaatioista.

Mitä nämä kaikki nelisen tuhatta organisaatiota sitten ovat? Sekin selviää oheiselta tuoreelta julkisen hallinnon organisaatiot kokoavalta raportiltamme. Nyt julkaistut tiedot varmasti vielä täydentyvät ja tarkentuvat saamamme palautteen perusteella. Kuten sanottua, tiedon laatu paranee sen käytön myötä.

Toivomme raportin edistävän yhteisesti jaettua ymmärrystä Suomen julkisesta hallinnosta niin kansalaisten, virkakunnan, poliittisen päätöksenteon kuin hallinnon tutkimuksenkin parissa.

Tervetuloa tiedon pariin.

Tutustu julkisen hallinnon organisaatioraporttiin Tutkihallintoa.fi-palvelussa >

Kirjoittaja:

Olli Ahonen
Apulaisjohtaja, Valtiokonttori

Kuva
Pixabay