Kun aloitin vuoden pituisen henkilökiertoni Valtiokonttorin viestinnässä viime toukokuussa, tunsin itseni hieman epävarmaksi. Mietin kaikkia niitä uusia asioita, joita pitäisi oppia sekä kaikki uusia ihmisiä, joihin pitäisi tutustua.
Olin aikaisemmasta työrupeamastani ylikuormittunut, joten pelkäsin, etten pystyisi omaksumaan uutta tietoa tai oppimaan uusia järjestelmiä kovin nopeasti. Mutta kaikki pelkoni osoittautuivat turhiksi.
Työyhteisöllä on merkitystä
Kulunut vuosi on ollut hyvin antoisa. Olen oppinut monia asioita, joihin ei aikaisemmin ollut aikaa perehtyä kunnolla. Olen saanut viestiä ihmisläheisistä asioista, kuten esimerkiksi työhyvinvoinnista, jonka merkitystä valtionhallinnossa ei voi liikaa korostaa.
Olen tavannut ihania ihmisiä, jotka ovat kohdelleet minua alusta lähtien ihmisenä, ei lisäresurssina. Minut otettiin heti mukaan työyhteisöön, jossa olen saanut olla oma itseni.
Valtiokonttorissa työskennellään monitoimitiloissa, joissa on otettu huomioon erilaiset ihmiset ja erilaiset työskentelytavat. Minäkin olen nyt työskennellyt ensimmäistä kertaa tilassa, jossa ei ole nimettyjä työpisteitä. Aluksi epäilin sen toimivuutta, mutta käytännössä tilat ovat osoittautuneet juuri sellaisiksi, joita nykyisessä työelämässä tarvitaan. Myös etätyön tekemisen helppous on ollut iloinen yllätys. Työskentelypaikan voi siis valita sen mukaan, mitä kulloinkin on työlistalla.
Henkilökierrolla uutta sisältöä elämään
Voin suositella henkilökiertoa kaikille niille, jotka haluavat päivittää osaamistaan ja saada uutta sisältöä elämäänsä. Itselleni teki hyvää vuosien ministeriökokemuksen jälkeen nähdä, miten käytännönläheistä työ virastossa voi olla.
Viestinnän pääperiaatteet ovat samat kaikkialla valtionhallinnossa mutta työn organisointi, toimintatavat ja kanavat vaihtelevat eri organisaatioissa. Työn määrä, kuormittavuus ja viestinnälle asetetut vaatimukset tuntuvat kasvavan vuosi vuodelta. Viestinnän ammattilaiset -tutkimuksen mukaan lähes kolmasosa viestijöistä harkitseekin alan vaihtoa. Omasta kokemuksestani voin sanoa, että johdon ja työkavereiden tuella jaksaa paremmin.
Valtiokonttorissa pääsin edistämään mm. valtion työnantajakuvaa (Valtiolle.fi) ja työhyvinvointi-asioita (Uusi Kaiku -julkaisu) eri some-kanavien avulla. Vastasin myös Valtio Expo -tapahtuman viestinnästä, mikä loistavan tiimin avulla ei aina edes tuntunut työltä.
Kiitokset kaikille valtiokonttorilaisille – teidän kanssanne oli ilo tehdä töitä!
Maija Viitala
Ps. Tämä ei ollut maksettu Valtiokonttorin mainos, vaan teksti tuli suoraan sydämestäni.
Kuvassa olen yhteisellä aamukahvilla muiden viestijöiden kanssa.
Oli hienoa pitää Maija kiertolaisena täällä meidän Valtiokonttorin viestinnässä. Aivan silmissä Maija sai päivä päivältä lisää iloa, virtaa ja positiivisuutta työhönsä – ja se kaikki heijastui meihin vakituisiin pakertajiin. Uskon, että ministeriöön palaa uudistunut ja entistäkin osaavampi Maija. Toisin sanoen tehtäväkierrosta hyötyvät kaikki osapuolet; luovuttava organisaatio ja vastaanottava organisaatio ja kiertolainen itse.