Vastuullisuus on nykymaailmassa jatkuvasti esillä – ja hyvä niin. Päivittäin voi lukea lehdistä ja sosiaalisesta mediasta, miten ihmisten tulisi toimia vastuullisemmin eri osa-alueilla elämässään. Vastuullisuudella on yhä enemmän merkitystä yritysten liiketoiminnalle ja yritysten vastuullisuusraportointia säännellään. Valtiokonttorin ohjeistamana vastuullisuus ja sen raportointi ovat löytäneet paikkansa myös osana valtionhallinnon organisaatioiden toimintaa.
Johtajilla on epäilemättä suuri vaikutusvalta vastuulliseen toimintaan työpaikoilla. Mielipiteitä siitä, mikä on vastuullista toimintaa, on yhtä paljon kuin ihmisiäkin. Mitkä ovat merkittävimpiä vastuullisuuden piirteitä ja kaikista tärkeimpänä, miten vastuullisuuteen voi pyrkiä, jos ei tiedä, mitä se tarkoittaa? Mitä vastuullisuus minulle tarkoittaa kansalaisena? Entä minkälainen työyhteisö on vastuullinen? Minkälainen olisi vastuullinen johtaja?
Eettisyys, pitkäjänteisyys ja yhteiskunnallinen vastuu päätöksenteossa
Vastuullinen ja kestävyyttä edistävä johtaja olisi varmasti sellainen, joka asettaa eettisyyden, pitkäjänteisyyden ja yhteiskunnallisen vastuun kaiken päätöksenteon keskiöön. Tällainen johtaja on päätöksenteossaan aktiivinen toimija pyrkiessään pienentämään organisaation ympäristövaikutuksia ja tukee toimintatapoja, jotka varmistavat resurssien kestävän käytön.
Samalla hän vaalii läpinäkyvyyttä, oikeudenmukaisuutta ja avointa toimintakulttuuria kaikessa päätöksenteossa ja vuorovaikutuksessa niin työyhteisössä kuin asiakkaiden ja sidosryhmien kanssa. Tällainen johtaja pitää varmasti hyvää huolta työntekijöiden hyvinvoinnista ja jaksamisesta, ja ymmärtää, että työntekijöiden hyvinvointi on olennainen tekijä tavoitteiden saavuttamiselle, onnistumiselle, innovaatioille ja myös tuottavuudelle pitkällä aikavälillä.
Joskus vastuulliset päätökset vaativat aikaa toteutua
Johtamisen aikajänteellä on merkitystä. Vastuullinen johtaja ei keskity vain lyhyen aikavälin tuloksiin. Vastuullinen johtaja ymmärtää, että joskus vastuulliset päätökset vaativat pidemmän aikaa toteutua. Vaikutukset huolella suunnitelluilla ja tehdyillä päätöksillä ovat kuitenkin yleensä pitkäaikaisemmat kuin nopeasti hätiköidyillä päätöksillä.
Vastuullinen johtaja kykenee ajattelemaan omaa napaansa pidemmälle ja pyrkii tekemään sellaisia päätöksiä, jotka kantavat kauas ja rakentavat kestävää tulevaisuutta myös tuleville sukupolville.
Vastuullinen johtaja etsii, tutkii, oppii ja kehittyy jatkuvasti.
Vastuullinen johtaja johtaa omalla esimerkillään. Parhaimmillaan hän inspiroi muita omalla toiminnallaan, asettamalla riman korkealle ja näyttämällä päivittäisessä johtamistyössään, miten vastuullisuus on osa arkea.
Kaikista merkittävin asia on kuitenkin mielestäni se, että vastuullinen johtaja haluaa kehittyä. Tällainen johtaja myös etsii, tutkii, oppii ja kehittyy jatkuvasti. Kukaan ei ole täydellinen ja kaikki tekevät virheitä, mutta ratkaisevaa on se, miten ongelmatilanteet ratkaistaan. Vastuullinen johtaja ottaa vastaan palautetta ja jopa kritiikkiä toiminnastaan. Vastuullinen johtaja on aina avoin uusille ideoille, tulivat ne sitten keneltä tahansa.
Organisaation kannattaa panostaa vastuullisuustoimien lisäksi vastuulliseen johtamiseen. Onhan siis niin, että vastuullinen johtaminen ei ole vain hyväksi organisaation toiminnalle, vaan se luo myös laajempaa positiivista vaikutusta yhteiskunnalle.
Pienikin askel vie eteenpäin
On tärkeää muistaa, että pienetkin askeleet kohti vastuullisempaa elämää ovat tärkeitä ja vaikuttavia. Kun kaikki ihmiset tekisivät edes yhden muutoksen kohti vastuullisempaa elämää, olisi sen vaikutukset merkittävät koko yhteiskunnassa ja maailmassa.
Vastuullisuus ja kestävyys ovat toimintaa, valintoja ja päivittäisiä päätöksiä.
Haluan haastaa kaikki ottamaan vastuullisuusajattelun osaksi omaa päivittäistä työtään. Vinkkejä ja inspiraatiota organisaation vastuullisuustyöhön antaa myös tuore valtion vuoden 2023 vastuullisuusraporttien yhteenveto. Raportti tekee osaltaan näkyväksi sitä moninaista tekojen kokonaisuutta, jolla valtion- ja julkishallinnon organisaatiot kantavat vastuuta toimintansa vaikutuksista ympäristöön ja ympäröivään yhteiskuntaan.
Meillä todella on mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten tulevat sukupolvet tulevat näkemään julkisen hallinnon – ja roolimme globaalissa yhteisössä. Tehdäänkö siis yhdessä sitoumus siihen, että vastuullisuus ja kestävyys ovat meille enemmän kuin sanoja ja raportteja? Vastuullisuus ja kestävyys ovat toimintaa, valintoja ja päivittäisiä päätöksiä.
Uskon, että voimme olla vastuullisuudessa maailman paras julkinen hallinto, joka ei ainoastaan sopeudu muutoksiin, vaan johtaa niitä ja inspiroi muita toimimaan samoin. Matka kohti entistä vastuullisempaa ja kestävämpää julkista hallintoa käy parhaiten yhdessä.
Kirjoittaja:
Liisa Räsänen, pääjohtaja